Rabu, 3 Oktober 2012

Ikan Siakap Masak Pedas

          
           Assalamualaikum wrh wbr.....

     Hari ini saya masak ikan siakap untuk menu hidangan tengah hari. Sudah semestinya terfikir-fikir juga nak masak apa ikan siakap ni. Tercari-cari lah kat tenet. Terjumpalah resepi ikan siakap masak pedas. Macam best je... Terus lah saya mencubanya. Ternyata memang sedap pun. Terima kasih atas resepinya Ayunashira Azhar. Izinkan saya copy kan kat sini ya....




Resepi Ikan Siakap Masak Pedas

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
2 sdb sos cili
sedikit sos tiram
1 1/2 sdb air asam jawa
1 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng/ menumis

Bahan kisar:

10 tangkai cili kering 
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Bahan hiris dan potong:

1 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji cili merah (belah @ potong)
6 biji cili api (potong bulat)
1 batang serai (dihiris)

Cara memasaknya:

1. Lumurkan ikan dengan garam kunyit.
2. Panaskan minyak, goreng ikan hingga
   garing. Setelah itu diangkat dan diletakkan
   di atas pinggan.
3. Panaskan minya, tumis bahan kisar sehingga
   garing atau naik minyak. Kemudian masuk
   kan bahan hiris, masukkan sos tiram, sos
   cili, gula , garam dan air asam jawa
   secukupnya. Setelah cukup garing dan naik 
   minyak, tutupkan api dan siramkan di atas 
   ikan yang telah  digoreng tadi.
4. Siap untuk dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan