Jumaat, 5 Oktober 2012

Khasiat Lobak Merah

       
         Assalamualaikum wrh wbr.....

      Salam di hari Jumaat untuk rakan-rakan semua, semoga anda penuh keceriaan di hari ini. Entri kali ini adalah mengenai khasiat lobak merah pula. Saya suka juga baca tentang khasiat-khasiat makanan seperti buah-buahan , sayur-sayuran serta herba-herba ini. Sedikit sebanyak kita perlu tahu juga tentang khasiat daripada makanan tersebut.  Jadi kalau kita tahu sesuatu makanan itu punyai banyak khasiat, lebih kerap lah kita ambil makanan itu untuk dijadikan makanan harian kita. Ini sekadar pengetahuan untuk kita semua.

     Nama saintifik lobak meroh atau kita panggil karot ialah Dancus Coreta. Merupakan sayur yang mempunyai banyak khasiat yang mengandungi beta carotine, vitamin B dan C, alpha carotene, kalsium dan protasium. Ianya baik untuk menguatkan sistem pertahanan badan iaitu untuk melawan penyakit. Selain itu ia meningkatkan sel-sel baru serta membuang toxid dalam badan.
     Dalam lobak merah mempunyai sejenis pigmen iaitu karotenoid yang berfungsi menghasilkan kulit yang segar, awet muda dan indah berseri. Jika kita memakan lobak merah mentah ataupun jusnya, ia boleh mengeluarkan sisa toksin yang melekat pada dinding usus. Detoks ini adalah amat penting bagi melancarkan proses penurunan berat badan.



Mari kita lihat khasiat dan kebaikan lobak merah:

1. Sangat baik untuk sistem limfa dan perut
   kita.

2. Memperbaiki masalah seksual, rabun malam 
   dan batuk yang berpanjangan.

3. Menguatkan buah pinggang, mengeluarkan 
   angin dan kesejukkan berlebihan dari badan 
   kita.

4. Terkenal sebagai anti kanser. Kajian
   bahawa, orang yang kurang zat karotein 2
   kali ganda lebih mudah mendapat penyakit
   kanser. Adalah baik makan karot atau jusnya
   untuk mengelakkan kanser. Ini adalah kerana
   beta caroten di dalam karot mudah ditukar 
   kepada vitamin A untuk kegunaan badan kita.

5. Mengandungi asid folik, kumpulan vitamin 
   B, berkesan untuk melawan radikal bebas
   (bahan yang menyebabkan kanser di dalam 
   badan kita.

6. Lignin ditemui dalam karot membantu me-
   nguatkan sistem kekebalan tubuh kita untuk 
   melawan sel-sel kanser.

7. Mengandungi suksinat potash yang bersifat 
   ubat anti hipertensi juga membantu
   mengurangkan tekanan darah tinggi.

       Begitulah khasiat lobak merah kepada kesihatan tubuh badan kita. Ternyata ianya mempunyai banyak khasiat. So, ambillah ianya selalu untuk dijadikan menu harian kita setiap hari.


sumber-internet



Tiada ulasan:

Catat Ulasan