Assalamualaikum wrh wbr....
Salam sejahtera kepada teman-teman semua, semoga sihat hendaknya. Entri kali ini mengenai masakan kuih talam durian memandang durian masih berbaki lagi di dalam peti sejuk. Sebenarnya saya dah cuba buatkan kuih talam sebelum ini. Cuma kuih talam biasa je. Tapi tak menjadi, lembik je. So, dah serik nak buat lagi. Bila tengok kuih talam YATI MEMORIES cantik-cantik je, teringin pula nak cuba buat.
Alhamdulillah menjadi pulak talam durian kali ini. Sedap pulak tu..... Nampak gaya nya lepas ni, rajin pulak lah saya nak menalam. Terima kasih saya ucapkan kepada Yati Memories atas resepinya. Izinkan saya copykan resepinya kat sini ye...
Resepi Kuih Talam Durian
Bahan-bahan:
Lapisan bawah:
1 cawan durian
1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 sdb tepung kastard
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya:
1. Panaskan loyang. Alaskan loyang bersaiz
8x8 in dengan plastik dan sapukan sedikit
minyak.
2. Gaulkan semua bahan-bahan dan tuangkan
ke dalam loyang.
3. Masukkan ke dalam pengukus yang telah
dipanaskan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila hendak masukkan adunan atas,
cakarkan permukannya dahulu.
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
3 sdb tepung jagung
1 sdk garam
Cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan
rata.
2. Tapiskan ke dalam kuali. Kacau sebentar.
3. Bila dah pekat tuangkan ke atas lapisan
bawah tadi.
4. Kukus selama 20 minit.
5. Sejukkan dahulu barulah dipotong untuk
dihidangkan.
Assalamualaikum..
BalasPadamamboi sedapnya kuih talam durian.. tak pernah rasa lg ni. nak buat pun kena tunggu dpt cari durian dulu la. tp kalau jumpa durian mmg tak sempat buat apa2 terus nak ngap hehehe :)
Waalaikumsalam Umi...
PadamKebetulan kat sini tengah banyak durian.
Sebab tu lah sempat lagi buat kuih.
Memang sedap kuih talam durian ni. Nanti kalau dah dpt duriannya bolehlah Umi cuba.