Rabu, 26 Disember 2012

Bubur Jagung

         
         Assalamualaikum wrh wbr.....

    Bertemu lagi dientri kali ini, semoga semua teman-teman sihat sejahtera hendaknya. Petang ini saya masak bubur jagung untuk minum petang. Sama seperti bubur yang lain juga. Bahan-bahannya tak lah banyak sangat. Lihatlah resepinya.....





Resepi Bubur Jagung

Bahan-bahan:


2 tongkol jagung (dileraikan isi jagung 
    dari empulurnya)
3 cawan santan
sedikit sagu (direndam)
2 helai daun pandan (disimpul)
gula (ikut manis)

sedikit garam



Cara memasaknya:

1. Masukkan jagung, santan serta daun 
   pandan ke dalam periuk. Biarkan sehingga 
   mendidih. Dikacau selalu supaya santan 
   tidak pecah.

2. Masukkan sagu, gula serta sedikit garam. 
   Biarkan sehingga sagu kembang.

2. Rasalah manisnya. Bila dah masak bolehlah 
   diangkat untuk dihidangkan.


1 ulasan: