Assalamualaikum...
Selamat petang sahabat semua... sambil dok relax-relax ni update blog lagi.
Biasanya kalau dah 10 Muharam ramai dikalangan kita yang mula buat bubuq asyura. Kalau kat kampung lagi best buat bubur asyura ramai-ramai di dalam kawah menggunakan kayu api, jadi warnanya akan jadi cantik dan rasanya pun sangat sedap. Biasanya bubuq asyura ni mempunyai macam-macam rasa mengikut selera negeri masing-masing. Kalau sebelah utara biasanya rasanya manis, lemak dan letak macam-macam kacang,keledek juga pisang. Kalau di sebelah pantai timur yang saya pernah makan pula rasanya manis dan berempah.
Cerita mengenai bubuq asyura, saya pun cubalah buat sendiri, bukan apa teringin nak makan sangat-sangat. Selalu dok nampak kat wall FB.
Semalam saya pun cuba buat bubur asyura, resepinya saya dapat dari FB. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
Bahan A
2 cawan tepung beras
2 sdb tepung jagung
1 kotak santan [200ml
4 cawan air
1 sdt garam
3 helai daun pandan
1 cawan gula putih, gula merah agak-agak saja. Gula merah dan gula putih dimasak terlebih dahulu dengan secawan air.
Campur semua bahan A ke dalam kuali, jangan dibuka api lagi. Kacau dulu dengan senduk supaya tepungnya tidak berketul dan cair semua.
Kemudian sediakan bahan B pula.
1 batang jagung [diambil isinya]
1/2 biji ubi keledek [potong dadu]
1/2 cawan kacang hijau
buah labu [dipotong dadu]
2 biji pisang [dipotong]
kacang kuda [saya tak masukkan]
semua bahan direbus terlebih dahulu kecuali pisang
Cara memasaknya:
1. Masak bahan A di dalam kuali dengan api kecil dan lama sehingga pekat dan berkilat.
2. Bila adunan dah kental, masukkan pula bahan rebus, kecuali pisang untuk mengelakkan pisang menjadi hancur. Kacau lagi sehingga bercampur rata.
3. Akhir sekali masukkan pisang, kacau sebentar baru ditutupkan api.
4. Masukkan ke dalam bekas. Biarkan sehingga sejuk baru dihidangkan.
Untuk rasanya pula memang sedaplah, taklah begitu lemak sangat, manisnya pun sedang-sedang saja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan