Assalamualaikum...
Petang-petang ni terasa lapar lah pula. Kebetulan ada buah labu setengah biji. Ingat nak buat masak lemak, tapi tak jadi lah. Buat bubur labu pun sodap jugak. Potong-potong terus rebus, masukkan apa yang patut terus jadi bubur labu.
Resepi Bubur Labu
Bahan-bahan:
buah labu
2 helai daun pandan
santan
gula putih
gula merah
sedikit garam
sedikit sagu biji
Cara memasaknya:
1. Buah labu dikupas dan dipotong-potong. Kemudian direbus dengan air. Biarkan sehingga isi labu menjadi lembut.
2. Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula merah, gula putih, sagu yang dah direndam serta sedikit garam. Selalu dikacau supaya santannya tidak pecah.
3. Perasakan ia, bila dah cukup rasanya, barulah diangkat.
Sedap dimakan di petang hari bersama teh atau kopi panas.




Tiada ulasan:
Catat Ulasan