Sabtu, 29 Mei 2021

Asam Pedas Ikan Pari

Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua...
Lama tak update blog yang satu ni, kali dah kembali merajinkan diri update my blog.

Hari ni terasa rajin pulak masak asam pedas ikan pari campur kacang bendi. Biasanya masak yang ringkas-ringkas je, malas nak ambil gambar bagai.

Jomlah tengok resepi asam pedas versi saya.


Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahan:

ikan pari
1 biji timato
1/2 cawan air asam jawa
sedikit minyak masak
daun kesum
serai dititik

Bahan kisar:
cili merah
bawang besar
bawang putih
sedikit lengkuas


Cara memasaknya:

1. Ikan dipotong dan dibersihkan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga 
   naik baunya dan berminyak.
3. Masukkan air asam jawa dan air, renihkan hingga  
   mendidih.
4. Masukkan serai, ikan, daun kesum, bendi, biarkan 
   sehingga mendidih.
5. Masukkan garam, gula serta peras jika suka.
6. Masukkah tomato, perlahankan api dan biarkan 
   sehingga pecah minyak dan sayur lembut. Angkat 
   dan hidangkan.



Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.


2 ulasan:

  1. Sedap ni asam pedas ikan pari. Bubuh kuah banyak-banyak atas nasi bagi pinggan banjir hehehee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu lah Amie... pekena pulak dengan sambal belacan, memang tak pandang kiri kanan.

      Padam