Assalamualaikum...
Hari ni dah 27 hari kita umat islam menjalankan ibadah puasa. Cepatnya masa berlalu, hanya 3 hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Semoga kita dapat manfaatkan baki ramadhan yg tinggal ini dengan ibadah sebanyak-banyaknya. Moga kita mendapat keberkatan.
Hari ni saya masak tempoyak ikan kembung, dok pikir2 jugak nak masak apa dengan ikan kembung ni. Nak masak menggunakan santan, muak juga. Jadi saya masak yg rebus2 saja.
Saya cuba resepi dari Azie Kitchen.
Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung
Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung
1 sdt serbuk kunyit
2 biji cili merah (ditumbuk)
1 senduk tempoyak
beberapa potong nenas
garam
gula
air secukupnya
Cara memasaknya:
1. Cili ditumbuk halus dan digaul dengan
tempoyak, serbuk kunyit dan garam.
Masukkan ke dalam periuk yang diletakkan
air dan gaul sehingga rata.
2. Masak dan kacau selama 3 minit, baru
masukkan ikan. Kemudian masukkan nenas.
Jika kurang masam masukkan asam keping
juga masukkan sedikit gula.
3. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Bila dah
masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas beserta ulam-ulaman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan