Selasa, 28 Mei 2019

Biskut Samprit Dahlia


Assalamualaikum...

Selamat malam semua... moga sahabat semua sihat-sihat hendaknya.

Siang tadi sempat juga buat biskut raya,  maklumlah raya kalau ada biskut tak best pulak. Anak2 dok sebok tanya bila nak buat kuih raya. Jadi hari ni merajinkan diri buat biskut samprit dahlia. 

Biasanya buat biskut yg original, tapi kali ni cuba buat yang ada colour2 sikit.


Resepi Samprit Dahlia

Bahan-bahan:

250 gm buttercup
50 gm gula kastor
120 gm susu pekat manis
400 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
1 sdt esen vanila
sedikit pewarna pink


Cara-caranya:

1. Masukkan butter dan gula ke dalam mangkuk 
   mixer, pukul sebati.

2. Masukkan susu dan esen vanilla, pukul
   lagi.

3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastad 
   dan masukkan kedalam adunan. Gaul dengan 
   tangan hingga jadi doh lembut.

4. bahagikan doh kepada 2 bahagian. biar satu
   bahagian dengan warna yg asal, satu
   bahagian lagi letak warna kesukaan. Saya
   letak warna pink.

5. Bolehlah tekan diatas dulang yang telah
   digris.

6. Bakar suku 160 C selama 15-20 minit ikut 
   kesesuaian oven masing-masing. Guna api 
   atas dan bawah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan