Rabu, 23 Mei 2018

Kuih Tepung Pelita


        Assalamualaikum...

      Selamat pagi... apa khabar semua? Semoga sihat selalu. Hari ni dah masuk hari ke 8 kita menjalankan ibadah puasa. Mudah2an kita semua diberikan kesihatan yang baik utk menjalani ibadah puasa hingga keakhirnya.

     Hari baru sempat update my blog. Alhamdulillah petang semalam saya buatkan kuih tepung pelita. Dah lama tak merasa, biasalah kuih ni memang terkenal dibulan puasa je. Saya cuba resepi ni dari Blogger Yati Memories. Terima kasih resepinya, dan saya share pula resepinya disini.



Mula2 kita sediakan bekasnya dulu yang diperbuat daripada daun pisang.




Resepi Kuih Tepung Pelita

Bahan A - Bahagian bawah
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 helai daun pandan dikisar
  • pewarna hijau atau esen pandan
  • 1 sudu kecil air kapur
Cara-cara:
  1. Tepung beras( yg 1 cwn), air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat, guna api sederhana ya.
  3. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.


Bahan B - bahagian atas
  • 4 sudu besar tepung beras(rata)
  • 4 cawan santan
  • sedikit garam
Cara-cara:
  1. Sementara itu satukan santan, tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  2. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  3. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  4. Sejukkan. Setelah sejuk bolehlah di makan.

Sedap dimakan ketika sejuk.


1 ulasan: