Selasa, 30 Januari 2018

Sambal Tempe dan Bilis


             Assalamualaikum...

   Selamat petang. Semoga berbahagia selalu. Semalam di pasar ada dijual tempe. Dah lama tak masak tempe, jadi hari ni saya masak sambal tempe sama ikan bilis. Sedap jugak bila dimakan dgn nasi panas-panas.

   Jom tengok resepi ringkas sambal tempe dari saya.



Resepi Sambal Tempe Ikan Bilis

Bahan-bahan:

2 bungkus tempe (dipotong ikut kesukaan)
1 genggam ikan bilis
cili kisar
sedikit belacan
air asam jawa
garam serta gula
4 ulas bawang merah (dihirid)
3 ulas bawang putih (dihiris)
minyak utk menggoreng serta menumis 


Cara memasaknya:

1. Tempe serta ikan bilis digoreng. Kemudian 

   ketepikan.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang 
   merah serta bawang putih hingga wangi.
   Masukkan cili blender, belacan. 
   Biarkan hingga cili garing atau berminyak.

3. Masukkan air asam jawa. Kacau lagi hingga
   mendidih.

4. Masukkan pula garam, gula serta sedikit
   serbuk perasa jika suka.

5. Perasakan ianya, bila sudah secukup rasa 
   barulah diangkat untuk dihidangkan.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan