Jumaat, 13 September 2013

Masak Lemak Tauge


            Assalamualaikum wrh wbr....

        Hari ini saya masak lemak tauge bersama tauhu. Dah lama tak makan masakan macam ni. Makan pula bersama dengan ulam serta sambal belacan. Wah nikmatnya.... Lihatlah resepinya yang serba ringkas ini.




                
Resepi Masak Lemak Tauge

Bahan-bahan:
Tauge
2 keping tauhu
4 ulas bawang merah (dihiris)
santan dari 1/2 biji kelapa
1 biji cili merah (dihiris)
sedikit ikan bilis 
garam dan gula secukup rasa


Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam 
   periuk. Masukkan santan.
2. Masak atas api perlahan. Dikacau selalu 
   supaya santannya tidak pecah.
3. Masukkan garam dan perasa. Biarkan 
   mendidih. Barulah diangkat untuk 
   dihidangkan.


1 ulasan: