Rabu, 30 Oktober 2019

Asam Rebus Ikan Kembung


Assalamualaikum...

Bersua lagi dientri kali ini, semoga sahabat semua sihat hendaknya.

Ni salah satu menu yang sihat, tak menggunakan minyak. Sekali sekala kena lah makan masakan yang rebus sahaja. Tapi jika digandingkan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman, mau bertambah juga nasi.



Resepi Asam Rebus Ikan Kembung

Bahan-Bahan:

Ikan kembung
Tomato  
kacang bendi 
Serai (di ketuk)
Asam keping
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
Lada kering (8 batang)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit


Cara nemasaknya :

1. Didihkan air di dalam periuk.


2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.


3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan

   garam secukup rasa.

4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur

   (tomato/kacang bendi) sehingga layu.         Matikan api dan sedia untuk di hidang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan