Ahad, 29 September 2019

Ayam Masak Bali


Assalamualaikum...

Selamat tengahari sahabat semua...
Dah makan ke belum? Mungkin ada diantara teman2 yang sedang menjamu selera di tengahari ni.

Hari ni saya cuba resepi ayam masak bali. Saya masak sampai kering. Anak2 memang suka makan lauk yang tak berkuah. Jadi terasa macam sambal gitu, pedas2 dan terasa kicapnya.

Saya cuba dari resepi Che Mat Gebu, ternyata memang sedap. Terima kasih CMG resepinya, saya kongsikan disini pula.


Resepi Ayam Masak Bali

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam (dicuci bersih, masukkan 
   garam kunyit dan digoreng separu masak)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 batang serai, diketuk
3 tangkai daun kari, dilurut
2 camca besar cili kisar, kalau suka pedas boleh tambah lagi
3 camca besar kicap lemak manis
sedikit gula 
garam secukup rasa
1 cawan air

Bahan kisar:

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sebesar hujung jari, belacan


Cara memasaknya:

1. Goreng ayam yang diperap tadi hingga
   masak, tak perlu sampai garing, angkat 
   dan ketepikan. Dalam kuali yang sama,
   keluarkan minyak lebihan goreng ayam tadi 
   dan tinggalkan anggaran 1/4 cawan. Tumis
   serai hingga kekuningan. Masukkan cili 
   kisar dan masak hingga cili garing, 
   kacau sentiasa.

2. Tambah daun kari dan bahan2 kisar halus,
   kacau dan masak hingga naik minyak.
   Masukkan kicap lemak manis dan gula, 
   kacau rata. Tambah ayam, gaul dan masukkan
   air. Kacau dan kecilkan api, masak hingga
   kuah pekat.

3. Rasa dulu, jika perlu baru dimasukkan 
   garam. Akhir sekali masukkan hirisan
   bawang besar, kacau rata dan masak hingga
   bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh 
   matikan api. 


Sedap dimakan bersama nasi panas-panas bersama lauk pauk lainnya.


4 ulasan:

  1. sedap tu..makan dengan nasi panas2 saja pun dah sedap..

    BalasPadam
  2. Itulah Hayati... tak cukup sepinggan nasi. Bolehlah dicuba resepinya nanti.

    BalasPadam
  3. O guna daun kari ye.. macam masak kicap rupanya.. nampak menarik resepi ini..

    BalasPadam
  4. Ya Sha... guna daun kari dan serai. Lebih kurang macam masak kicap jugalah, tapi bila dimakan terasalah aroma serai dan daun karinya.

    BalasPadam