Rabu, 7 Ogos 2019

Kuih Samperit Pandan


Assalamualaikum...

Selamat tengahari sahabat semua...

hari ni terasa rajin pula. Almaklumlah hari raya  haji bakal tiba dua tighari lagi, Kebetulan barang -barang lebihan buat kuisemasa raya puasa tempoh hari masih ada lagi, jadi saya buatkanlah biskut samperit pandan.


Kali ini saya cuba resepi dari Nazrah Bakery pula. Boleh tahan juga sedapnya. Saya kongsikan resepinya disini pula untuk dijadikan rujukan saya dan teman2 nanti di masa akan datang . 



Resepi Kuih Samperit Pandan

Bahan-bahan:

Bahan A

200 gm mentega
100 ggula ising
2 biji kuning telur
1/4 sdt pandan pes
1/4 sdt pewarna hijau pandan

Bahan B

250 gm tepungandum
50 gm tepun jaung
30 gm tepung kastad
Ceri merah utk hiasan.



Cara membuatnya:

1. Sebatikan bahagian A.

2. Kemudian masukkan bahagian B dan uli rata.

3. gunakan acuan samprit dan paipkan.
   Letakkan ceri sebagai hiasan.

4. Panaskan ketuhar, bakar pada suhu 140C
   selama 30 minit atau sehingga kekuningan.

5. Keluarkan biskut dari oven dan sejukkan.


2 ulasan:

  1. tak pernah lagi makan semperit pandan.. selalu makan semperit biasa je..

    BalasPadam
  2. Itulah Sha...selalu buat yg perisa vanila je. Kali ni cuba perisa pandan pulak. Memang sedap rasanya.

    BalasPadam