Rabu, 20 Februari 2013

Kuih Talam Keledek

     
       Assalamualaikum wrh wbr....

     Salam bahagia teman-teman semua, semoga berbahagia selalu. Kebetulan stok keledek masih ada dalam  simpanan, tak tahu nak masak apa. Jadi saya cuba lah masak kuih talam keledek dari resepi KAK RUBY. Sedap sangat kuihnya. Oleh kerana anak-anak kurang meminati kuih-kuih talam ni, maka saya buatkan setengah sahaja dari resepi asal. 


    Izin kan saya letakkan resepinya kat sini ya Kak Ruby....




Resepi Kuih Talam Keledek

Bahan-bahan:


Lapisan bawah:

1 cawan keledek dipotong dadu (direbus dan 
   ditoskan)
80 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1 sdk tepung hoen kwee / tepung jagung
80 gm gula halus
1/2 sdk garam

Cara membuatnya:


1. Bancuh semua bahan-bahan kecuali keledek, 

   tapis dan masak sehingga naik wap. Tutup 
   api dan masukkan keledek tadi dan kacau 
   hingga rata.

2. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di

   sapu dengan sedikit minyak atau yang
   telah dialas dengan plastik. Kukus 
   selama 15 minit.



Lapisan atas:

80 gm tepung gandum

150 gm gula halus
1 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
sedikit garam
pewarna oren

Cara membuatnya:


1. Bancuh semua bahan lapisan atas, tapiskan

   ke dalam periuk dan masak sehingga naik
   wap.

2. Tuangkan ke atas lapisan bawah tadi,

   kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

3. Biarkan betul-betul sejuk baru lah

   dipotong.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan