Assalamualaikum...
Jumpa lagi kita diupdate kali ini.
Pagi tadi saya masak nasi pulut untuk dimakan bersama buah mangga. Kebetulan ke pasaraya, terlihat banyaknya buah mangga yang kekuningan. Mungkin dah tiba musim mangga agaknya. Jadi belilah sedikit.
Mudah saja cara saya masak pulut. Saya terus masak seperti memasak nasi tapi menggunakan air yang sedikit daripada menanak nasi biasa. Kalau dikukus pulutnya akan jadi keras. Jadi saya lebih suka pulutnya ditanak seperti biasa, pulutnya akan menjadi lembut.
Cara masak pulut:
3 cawan beras pulut
air secukupya
Cara masak:
1. Basuh beras hingga bersih. Masukkan
ke dalam periuk. Masukkan air secukupya.
2. Masak atas api higga mendidih. Kacau
perlahan-lahan higga kering.
3. Tutup periuk, kecilkan api. Biarkan
sehingga pulut masak sempurna.
Untuk santannya:
santan dari sebiji kelapa
garam secukupnya
Caranya:
Santan dimasak diatas api perlahan, masukkan garam secukupnya. Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak. Bila hampir mendidih, barulah dimatikan apinya. Terus di angkat dan hidangkan.
Cara hidangnya:
Masukkan nasi pulut keatas pinggan, lalu masukkan juga santannya. Masukkan juga buah mangganya. Sedap dimakan denga kopi O panas.
Memang ngam betul pulut mangga berteman kopi O panas! Nostalgia.
BalasPadam