Rabu, 13 November 2024

Pulut Mangga

 Assalamualaikum...

Jumpa lagi kita diupdate kali ini.

Pagi tadi saya masak nasi pulut untuk dimakan bersama buah mangga. Kebetulan ke pasaraya, terlihat banyaknya buah mangga yang kekuningan. Mungkin dah tiba musim mangga agaknya. Jadi belilah sedikit.

Mudah saja cara saya masak pulut. Saya terus masak seperti memasak nasi tapi menggunakan air yang sedikit daripada menanak nasi biasa. Kalau dikukus pulutnya akan jadi keras. Jadi saya lebih suka pulutnya ditanak seperti biasa, pulutnya akan menjadi lembut.



Cara masak pulut:

3 cawan beras pulut 

air secukupya


Cara masak:

1. Basuh beras hingga bersih. Masukkan 

   ke dalam periuk. Masukkan air secukupya.

2. Masak atas api higga mendidih. Kacau

   perlahan-lahan higga kering.

3. Tutup periuk, kecilkan api. Biarkan

   sehingga pulut masak sempurna.



Untuk santannya:

santan dari sebiji kelapa

garam secukupnya

Caranya:

Santan dimasak diatas api perlahan, masukkan garam secukupnya. Sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak. Bila hampir mendidih, barulah dimatikan apinya. Terus di angkat dan hidangkan.

Cara hidangnya:

Masukkan nasi pulut keatas pinggan, lalu masukkan juga santannya. Masukkan juga buah mangganya. Sedap dimakan denga kopi O panas.



1 ulasan:

  1. Memang ngam betul pulut mangga berteman kopi O panas! Nostalgia.

    BalasPadam