Assalamualaikum...
Sedar tak sedar dah setengah bulan kita menjalankan ibadah puasa. Sekejap je masa berjalan. Apa pun saya doakan semua sahabat sihat-sihat selalu di ketika ini.
Bila bulan puasa sudah semestinya saya akan buat kuih kegemaran ni, buah melaka. Buat sendiri puas hati, bolehlah makan banyak sikit.
Buat kuih buah melaka ni tak payah nak ikut betul2 sukatan dia, main agak-agak je bahannya pun dah jadi.
Bahan-bahan:
tepung pulut
sedikit tepung bers
gula gerek
kelapa parut
pewarna dan perisa jika suka
sedikit garam
air secukupnya untuk bancuhan tepung dan untuk merebus
1. bancuh tepung pulut tepung beras serta pewarna dan perisa dengan air hingga jadi adunan.
2. Rebus air hingga mendidih.
3. Gula gerek dipotong kecil-kecil.
4. Ambil sedikit adunan, dibentuk seperti lubang, masukkan gula gerek, kemudian gentel bulat-bulat. Seterusnya masukkan ke dalam air mendidih. Tunggu hingga kuih tadi timbul, barulah diangkat dan ditoskan.
5. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam. Buah melaka yang ditoskan tadi masukkan kedalam parutan kelapa dan golek-golekkan supaya ia melekat di kuih tadi. Kemudian barulah diangkat dan dimasukkan ke dalam bekas.
6. Siap untuk dihidangkan.
Suka dengan rasa gula melaka lemak2 kelapa dan kenyal-kenyal tepung pulutnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan