Hai sahabat Diari Diela...
Assalamualaikum wrh wbr...
Semalam masak kari ayam, ada lebihan kari ayam semalam yang masih berbaki. Jadi saya buatkan roti jala untuk dimakan bersama kari ayam semalam.
Kari ayam semalam memang sedap kalau kita makan bersama roti jala ke, roti gardenia ke atau roti canai sekali pun sebab kari yang dah semalam tu bahan2nya dah mesra dgn ayam yang kita masak. Jom tengok resepinya...
Resepi Roti Jala
Resepi:
3 cawan tepung gandum
3 cawan santan
1 biji telur
1 sdt garam
3 sdb minyak masak
pewarna hijau
perisa pandan
1. Gaul semua bahan, kemudian blender hingga sebati. Kemudian tapiskan.
2. Masukkan kedalam botol acuan.
3. Panaskan kuali non stik, kemudian kiraikan roti seperti jala. Biarkan dua hingga tiga minit.
4. Bila roti dah masak, angkat dan gulungkan.
Bahannya:
500 gm ayam
santan
rempah kari daging
kerisik
bawang merah (dihiris halus)
bawang putih (dihiris halus)
halia (dihiris halus)
rempah 4 sekawan
daun kari
minyak untuk menumis
kentang
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan, kemudian masukkan bahan hiris. Biar hingga layu.
2. Masukkan pula rempah kari daging, biar sebentar kemudian masukkan ayam. Kacau hingga sebati dengan rempah.
3. Masukkan lagi kentang serta kerisik. Kacau lagi hingga ayam mengeluarkan airnya.
4. Masukkan air serta santan. Masukkan santan. Masak hingga kentangnya empuk.
5. Bila kentang dah empuk perasakan den garam
serta serbuk perasa jika suka. Bila sudah secukup rasa, barulah diangkat untuk dihidangkan.