Assalamualaikum... selamat pagi
Bertemu kembali di entri kali ini,semoga sahabat semua sihat2 sahaja di hari ini.
Beberapa hari yg lepas saya masak sayur bok choy sos tiram, biasanya sayur ni saya tumis biasa saja, tapi kali ni saya cuba masak sos tiram pula. Mudah je masak sayur ni,jom tengok resepinya.
Resepi Sayur Bok Choy sos Tiram
Bahan-bahan:
4 pokok sayur bok choy
1 inci halia (dicing halus)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sos tiram secukupnya
1 sdt tepung jagung (tapi saya tak letak sbb
tak ada stok)
garam dan perasa jika suka
Cara memasaknya:
1. Sayur bok choy dibelah 2 dan dicuci
bersih. Panaskan air, bila dah mendidih
masukkan sayur bok choy, bila dah layu
angkat dan toskan. Letak didalam pinggan.
2. Panaskan sedikit minyak kedalam kuali
tumiskan bawang putih hingga garing,
masukkan sos tiram, kemudian masukkan
sedikit air supaya tidak hangus.
3. Masukkan halia, kemudian masukkan tepung
jagung yg dibancuh dengan sedikit air.
Kacau perlahan, masukkan pula garam dan
perasa.
4. Angkat dan curahkan ke dalam pinggan yang
berisi sayur tadi. Siap dihidangkan.
* Selain sayur bok choy boleh juga diganti
dengan sayur sawi atau sayur kailan.