Assalamualaikum...
Bertemu lagi dengan sahabat Diari Diela, semoga anda semua sihat dan berbahagia selalu.
Hari ni teringin nak makan laksa Johor pulak, dah lama tak buat. Terus ke pasar segar berdekatan, beli apa yang patut. Balik teruslah bersilat kat dapur, maka terhasillah laksa Johor.
Kali ni saya cuba resepi dari Che Nom, youtuber yang tengah famous sekarang. Apa-apa pun, terima kasih che Nom atas resepi laksa Johor yang sangat sedap ini.
santan, dari 1 biji kelapa
2 sudu besar rempah kari daging
minyak masak
1 batang serai, dititik
3 sudu besar kerisik
1 ikat daun kesum
1 kuntum bunga kantan, belah 4
5 helai daun pudina, hiris nipis (jika suka)
2-3 kepingan asam keping
gula melaka
garam
Bahan kisar A:
Bahan kisar B
Cara masak kuah laksa:
1. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar halus hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang dititik dan serbuk kari. Teruskan kacau di atas api perlahan sehingga pecah minyak dan garing.
3. Masukkan pula Bahan Kisar Halus B, bersama air stok udang dan air rebusan ikan. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan santan, kerisik, daun kesum, bunga kantan, daun pudina, asam keping, gula melaka dan garam secukup rasa.
5. Reneh kuah di atas api perlahan sehingga mencapai tahap kepekatan yang sesuai.
Bahan untuk hiasan/ulaman:
Bahan untuk sambal belacan:
Cara untuk sambal belacan:
Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan belacan. Tidak perlu letak air dan jangan kisar terlalu halus.
Perah jus limau kasturi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang.
Bahan untuk spaghetti:
Cara masak spaghetti:
1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan garam dan spaghetti kering. Rebus mengikut arahan di paket.
2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.
Cara Menghidang:
Masukkan spagetti kedalam mangkuk, letakkan kuahnya. Kemudian masukkan ulam-ulaman serta sedikit sambal belacan, perahkan limau. Sedia untuk dimakan.
Sedapnya laksa..resepi dari Che Nom memang menjadi, suka tengok youtube che nom.
BalasPadamBetul tu Yaya... resepi dari Che Nom memang tak pernah menghampakan. Lepas ni boleh cuba resepi yang lain pulak.
PadamLama sangat saya tak makan laksa Johor, sampai saya terlupa rasanya macamana. Teringin nak buat, tapi tak tahu bila.
BalasPadamYa ka Amie... boleh la cepat2 buat laksa johor ni, memang sedap. Encik suami dan anak2 pun cakap sedap. Boleh buat lagi la lepas ni.
Padam