Selasa, 8 Jun 2021

Laksa Johor Sedap

 Assalamualaikum...

Bertemu lagi dengan sahabat Diari Diela, semoga anda semua sihat dan berbahagia selalu.

Hari ni teringin nak makan laksa Johor pulak, dah lama tak buat. Terus ke pasar segar berdekatan, beli apa yang patut. Balik teruslah bersilat kat dapur, maka terhasillah laksa Johor.

Kali ni saya cuba resepi dari Che Nom, youtuber yang tengah famous sekarang. Apa-apa pun, terima kasih che Nom atas resepi laksa Johor yang sangat sedap ini.


Resepi Kuah Laksa

Bahan-bahan:
1 kg ikan kembung, rebus dan asingkan isi. Simpan air rebusan.
santan, dari 1 biji kelapa
2 sudu besar rempah kari daging
minyak masak
1 batang serai, dititik
3 sudu besar kerisik
1 ikat daun kesum 
1 kuntum bunga kantan, belah 4
5 helai daun pudina, hiris nipis (jika suka)
2-3 kepingan asam keping
gula melaka
garam


Bahan kisar A:

1.5 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
2 inci halia
15- 20 tangkai cili kering, buang biji dan rendam air panas
8-10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
4 batang serai, hiris nipis
1 sudu besar belacan bakar
1 1/2 sudu besar udang kering, rendam sampai lembut

Bahan kisar B

isi udang, anggaran semangkuk kecil
100g isi ikan kurau masin, rendam sampai lembut.
isi ikan rebus (dari bahan atas)

Cara masak kuah laksa:

1. Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar halus hingga naik bau.

2. Masukkan serai yang dititik dan serbuk kari. Teruskan kacau di atas api perlahan sehingga pecah minyak dan garing.

3. Masukkan pula Bahan Kisar Halus B, bersama air stok udang dan air rebusan ikan. Masak sehingga kuah mendidih.

4. Masukkan santan, kerisik, daun kesum, bunga kantan, daun pudina, asam keping, gula melaka dan garam secukup rasa.

5. Reneh kuah di atas api perlahan sehingga mencapai tahap kepekatan yang sesuai.



Bahan untuk hiasan/ulaman:

timun, buang kulit dan biji,hiris nipis
taugeh, buang ekor (tak letak)
daun kesum (hiris nipis)
kacang panjang (hiris dadu)
bawang besar (hiris nipis)
limau kasturi



Bahan untuk sambal belacan:

6-8 biji cili merah
10-15 biji cili padi
2 ulas bawang putih
belacan bakar, sebesar ibu jari
air perahan jus limau kasturi
garam dan gula secukup rasa

Cara untuk sambal belacan:

Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan belacan. Tidak perlu letak air dan jangan kisar terlalu halus.

Perah jus limau kasturi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang.



Bahan untuk spaghetti:

1 paket spaghetti
1 sudu besar garam
air secukupnya
sedikit minyak

Cara masak spaghetti:

1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan garam dan spaghetti kering. Rebus mengikut arahan di paket.

2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.

Cara Menghidang:

Masukkan spagetti kedalam mangkuk, letakkan kuahnya. Kemudian masukkan ulam-ulaman serta sedikit sambal belacan, perahkan limau. Sedia untuk dimakan.




4 ulasan:

  1. Sedapnya laksa..resepi dari Che Nom memang menjadi, suka tengok youtube che nom.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Yaya... resepi dari Che Nom memang tak pernah menghampakan. Lepas ni boleh cuba resepi yang lain pulak.

      Padam
  2. Lama sangat saya tak makan laksa Johor, sampai saya terlupa rasanya macamana. Teringin nak buat, tapi tak tahu bila.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya ka Amie... boleh la cepat2 buat laksa johor ni, memang sedap. Encik suami dan anak2 pun cakap sedap. Boleh buat lagi la lepas ni.

      Padam