Assalamualaikum...
Selamat malam sahabat semua, moga semuanya sihat selalu.
Akhir-akhir ini rajin pula saya menanam pokok-pokok ulam-ulaman. Bagus sebenarnya kalau kita suka makan ulam-ulaman ni, apalagi yang organik tanpa menggunakan baja kimia. Memang sangat bagus untuk kesihatan, awet muda gitu.
Ni lah pokok pegaga kampung yang saya tanam.
Daun ulam pegaga ni, selalunya orang makan dengan sambal belacan. Kalau rajin lagi boleh buat kerabu, memang sedap. Kali ni saya buat sambal nyok pula untuk dimakan bersama ulam pegaga.
Apa-apa pun jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1 cawan kelapa parut
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sejemput udang kering (disangai)
1/2 inci kunyit
3 biji cili api
2 biji cili kering
gula dan garam serta sedikit perasa jika suka.
Cara membuatnya:1. Tumbuk bawang, kunyit dan cili apiserta cili kering..2. Bila dah sedikit halus, masukkanudang kering. tumbuk lagi. Masukkangaram, gula serta serbuk perasajika suka.3. Masukkan kelapa parut, tumbuk lagisehingga bahan-bahan bercampur rata.4. Dah siap boleh disangai sebentarjika suka. Juga boleh dimakan terusbersama ulaman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan