Rabu, 17 Oktober 2012
Khasiat Kacang Bendi
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam sejahtera kepada teman-teman semua di dunia maya ini. Semoga sihat sejahtera hendaknya. Entri kali ini saya nak share pula tentang khasiat kacang bendi atau orang kedah kata kacang lendiaq. Sebenarnya kacang bendi ni biasanya digunakan untuk masakan.
Nama saintifik kacang ni ialah Abel Moschus Esculentus. Buah muda yang gunanya untuk membuat sayur atau kari. Ianya sangat berkhasiat kerana dapat membantu menguatkan otak serta menambah daya ingatan serta kecerdasan. Pokoknya sayur ini memang bagus untuk anak-anak kita.
Khasiat kacang bendi ini dapat membantu:
1. Mencuci hati.
2. Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
3. Membantu melicinkan bahagian dalam usus
besar.
4. Membantu mengelakkan sembelit atau me-
ngurangkan masalah sembelit terutama di
kalangan warga tua.
5. Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam
saluran usus.
6. Sejenis sayuran yang amat baik untuk
mereka yang murung, keletihan dan rasa
tidak selesa.
7. Membantu merawat ulser dan mengurangkan
kekejangan pada sendi.
8. Sifat yang beralkali membantu menutralkan
asid dalam badan sekaligus membantu me-
ngurangkan masalah penghadaman.
9. Juga ianya dapat membantu mengurangkan
radang paru-paru, sakit kerongkong serta
kesakitan pada dubur.
Begitulah serba sedikit tentang khasiat daripada kacang bendi. Ambillah ia selalu untuk dijadikan menu masakan kita, memandangkan ianya sangat berkhasiat untuk kesihatan kita.
sumber- internet
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan