Assalamualaikum wrh... wbr...
Akhir-akhir ini terasa rajinlah pula mengupdate blog, sebelum ini blog terbiar je, nak tengok pun tak dak mood. Al maklumlah sekarang tengah rajin sikit, kalau penyakit malas datang, alamat berserawanglah blog.
Kelmarin, adalah beberapa papan petai dibawa balik oleh my hubby dari kampung, katanya kat pekan sehari banyak sangat orang jual petai. Tengah musim agaknya.
Jadi oleh kerana ada sedikit ikan bilis dalam simpanan, saya buatkan goreng cili ikan bilis bersama tempoyak. Alamak...Bertambah-tambah lah nasi tak terasa. Jomlah tengok resepi ringkas saya ni...
Resepi Goreng Cili Ikan Bilis Tempoyak
Bahan-bahan:
segenggam ikan bilis
1 papan petai (dikupas ambil isinya)
2 sdb tempoyak
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
10 biji cili api*
Garam dan gula seculup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Ikan bilis digoreng hingga garing,
ketepikan.
2. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
3. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali,
tumis bahan yang di tumbuk, goreng
sehingga layu.
4. Masukkan tempoyak, digoreng lagi hingga
bercampur dan sedikit naik minyak.
Masukkan petai serta masukkan garam dan
gula secukup rasa. Tutupkan api.
5. Biarkan sekejap, bila dah agak suam
sedikit, barulah masukkan ikan bilis
untuk mengelakkan ikan bilis menjadi liat.
* Cara menggoreng ikan bilis supaya rangup.
Panaskan minyak, sebelum minyak panas
cuci ikan bilis, dan terus masukkan ke
dalam kuali. Jangan biarkan ikan bilis
terendam lama didalam air.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Kali ini saya join GA yang dianjurkan oleh Aeinna Musa. Jomlah sama-sama kita support beliau GA beliau. Jika teman-teman nak join bolehlah klik kat banner.
Tarikh tamatnya 8hb Sept 2015.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman semua, semoga anda semua berbahagia selalu dihujung minggu ini.
Memandangkan roti masih lagi berbaki tak terusik, daripada rosak nanti maka saya buatkan bingka roti kukus pandan. Saya cuba resepinya dari HANA MEMORIES, tetapi saya buatkan setengah adunan sahaja. Biasalah, kalau kuih-kuih manis anak-anak kurang gemar. Kalau buat banyak jenuh saya nak mengabihkannya.
Terima kasih diatas perkongsian resepinya. Izinkan saya copykan resepinya disini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi Bingka Roti Kukus Pandan
Bahan-bahan:
8-9 keping toti gardenia
400 ml santan
3/4 cawan gula halus
segenggam kismis
4 biji telur
1 sdk garam halus
1 sdk pes pandan
sedikit pewarna hijau
Cara membuatnya:
1. Koyakkan roti ketepikan. Satukan santan,
garam, gula, pes pandan dan juga telur.
Kacau sebati.
2. Masukkan roti dan kismis, kemudian rendam
lebih kurang 5 minit.
3. Sapukan loyang dengan sedikit mentega.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus
selama lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan
hidangkan.
Rasa kuih ni memang sedap. Terasa lemak-lemak santannya serta manis masinnya. Bila tergigit kismis ada rasa masam sedikit. Pokoknya sedap lah.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di entri kali ini, dah makam tengah hari ke... belum? Masak apa hari ini?
Hari ni saya masak yg ringkas je. Beberapa hari ni asyik masak ayam sahaja, tapi itulah kesukaan anak-anak, kalau masak ikan masing-masing liat je nak makan. Kalau masak ayam laju je merka nak makan.
Hari ni saya masak ayam goreng kunyit lagi...
Resepi ayam goreng kunyit
Bahan-bahan:
4 ketul isi ayam (dipotong kecil)
kacang panjang (dipotong)
1 biji bawang besar
1 biji cili besar
sedikit halia
1 sdb sos tiram
sedikit serbuk kunyit
garam
minyak untuk menggoreng
Cara memasaknya:
1. Ayam dibersihkan dan dimasukkan garam dan
kunyit, kemudian digoreng. Angkat dan
ketepikan.
2. Kemudian ambil sedikit minyak goreng ayam
tadi, tumiskan bawang besar dan halia
sehingga layu, masukkan ayam.
3. Goreng seketika, kemudian masukkan sos
tiram serta kacang panjang, goreng lagi.
Akhir sekali masukkan cili yang dipotong.
4. Goreng sekejap hingga kacang masak,
barulah tutupkan api. Siap untuk
dihidangkan.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi dientri kali ini, semoga teman-teman semua happy happy selalu. Kali ini entri mengenai masakan sayur. Kelmarin belanja ke pasar, lihat sayur brocoli, teringin pula nak makan. Memandangkan sekarang ni, tekanan darah pun rendah, kena lah banyakkan makan sayur-sayuran yang berwarna hijau.
Jadi, saya masakkan sayur brocoli goreng dengan sos tiram untuk santapan tengah hari ni bersama lauk lain.
Resepi Brocoli Goreng Sos Tiram
Bahan-bahan:
1 biji sayur brocoli (dipotong)
1/2 batang carot (dihiris kecil)
5 ekor udang hidup (dibuang kepala)
2 sdb sos tiram
sedikit garam
4 biji bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 biji cili merah
sedikit minyak masak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak.
Kemudian tumis bawang merah dan bawang
putih hingga kekuningan.
2. Masukkan udang. Biarkan sekejap, kemudian
masukkan sos tiram. Dikacau sebentar.
3. Masukkan sayur brocoli serta karot. Goreng
sebentar, barulah masukkan garam serta cili
merah. Rasakan ia, jika dah secukup rasa,
bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Kebaikkan memakan sayur brokoli:
1. Baik untuk kesihatan mata -lutein
karotenoid yg ada dalam brokoli baik untuk
mencegah penyakit mata terutama berkaitan
dgn katarak.
2. Mencegah kanser.
3. Mengatur tekanan darah.
4. Menyihatkan sistem saraf.
5. Menguatkan tulang
6. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh
7. Membersihkan kulit
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua kembali di entri kali ini, semoga teman-teman semua ceria selalu hendaknya.
Teringin rasanya nak makan laksa kuah putih, memandangkan stok ikan sardin masih ada lagi dalam peti sejuk, maka saya cuba buatkan laksa kuah putih pula kali ini.
Untuk laksanya:
1. Boleh beli laksa kering di kedai,
kemudian direndam.
2. Rebuslah dengan air hingga lembut.
Bahan untuk kuahnya:
1 kg ikan selayang
2 sdk lada hitam
1/2 inci halia
1 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 biji kelapa parut (diambil santannya)
2 keping asam gelugur
garam dan perasa secukupnya
Cara memasaknya:
1. Ikan kembung dibersihkan, kemudian
direbus hingga masak.
2. Toskan, kemudian di ambil isinya,
kemudian di mesin hingga halus.
3. Tumbuk bawang merah, bawang petih serta
lada hitam hingga lumat.
4. Masukkan ikan, bahan tumbuk serta santan
ke dalam periuk, masukkan pula asam
gelugur serta garam.
5. Jerang di atas api hingga mendidih dan
sebati.
Untuk sayurnya:
1 batang mentimun (dimayang halus)
tauge (dibuang ekornya dan dibiarkan mentah)
kacang panjang (diracik halus)
daun kesum jika ada (dihiris halus)
Assalamualaikum wrh... wbr...
Cantiknya.... wallet. Kali ini saya join giveaway yang dianjurkan oleh Syarina Elyana. Mana lah tau kalau-kalau ada rezeki. Jika teman-teman nak join bolehlah klik kat banner.
Tarikh tutupnya 12 hb September 2015.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Apa khabar teman-teman semua, semoga anda semua berbahagia selalu.
Teringin rasanya nak makan lempeng kelapa, jadi saya buatkan lah untuk minum petang. Teringat dulu-dulu di zaman sekolah, mak selalu buatkan lempeng kelapa ni untuk bekalan ke sekolah. Lempeng ni boleh dimakan begitu sahaja ataupun boleh juga dimakan dengan sambal ikan bilis. Jom kita lihat resepinya.
Resepi Lempeng Kelapa
Bahan-bahan:
tepung gandum
sedikit tepung beras
kelapa parut
sedikit garam
sedikit gula
air secukupnya
kuali leper
Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung gandum, tepung beras,
gula serta garam ke dalam satu bekas.
2. Kemudian masukkan air secukupnya, adunan
janganlah terlalu pekat dan jangan terlalu
cair.
3. Panaskan kuali dengan menggunakan api yang
kecil, sapukan dengan sedikit minyak supaya
tidak melekat.
4. Ambil satu senduk adunan, ratakan ia.
Kemudian biarkan sehingga ia masak,
alihkan kesebelah bahagian lain. Selalu
dibalik-balikkan supaya ia tidak hangit.
Bila dah masak, barulah diangkat.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua, tahun ini alhamdulillah seorang lagi anak saudara telah bertemu jodoh. Minggu yang lepas adalah majlis kenduri beliau, jadi kami sekeluarga sempat menghadiri majlis kenduri beliau di Batu Kurau, Perak.
Perkahwinan anak saudara sebelah suami saya Syazwani binti Haji Mohd. Rosli bersama pasangannya Mohd Syukri Bin Mohd Sa'ad.
Dengan sekali lafaz sahaja mereka sah bergelar suami isteri.
Pasangan pengantin.
Pengantin lelaki menyarung cincin ke jari pengantin perempuan.
Acara pembatalan air sembahyang.
Barangan hantaran kedua-dua belah pihak.
Pengantin sedang menjamu selera.
Saudara mara disebelah pengantin lelaki juga sedang menjamu selera.
Selamat penganti Baru diucapkan kepada pasangan pengantin Norsyazwani serta pasangannya Mohd Syukri, semoga perkahwinan yang dibina akan terus berkekalan hingga ke akhir hayat, Insyaallah.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Jomlah teman-teman kita support giveaway yang dianjurkan oleh Mashitah binti Mamat, mudah-mudahan bertambah lagi kenalan bagi mengeratkan silaturrahim. Jika nak join bolehlah klik kat banner.
Tarikh tamatnya : 15hb. September 2015
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bertemu lagi di entri kali ini, dah lama tak masak bihun goreng. Hari ni saya masak bihun goreng untuk sarapan pagi. Bihun goreng ni memang kesukaan anak-anak saya. Kadang-kadang kalau lama tak masak bihun goreng ni, dah mula lah sebok bertanya bila nak masak bihun. Biasa lah kalau makan bihun yang dibeli, banyaklah komplen mereka.
Resepi Bihun Goreng
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun (direndam)
3 ketul isi ayam (dipotong kecil)
2 senduk besar cili kisar
sebungkus fish ball
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ketul kiub ayam
sedikit sos tiram
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit kicap
garam dan gula secukup rasa
sayur sawi (dipotong)
1/2 batang karot (dihiris halus)
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali tumis bawang yang dihiris
sehingga layu, masukkan cili kisar. Masak
hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam serta fish ball. Biarkan
sehingga ayam menjadi kecut.
3. Masukkan kicap serta sos cili, sos tiram
serta sedikit sos tomato. Masukkan juga
garam serta perasa. Biarkan sehingga
mendidih.
4. Tambahkan sedikit air jika perlu supaya
tidak hangit.
5. Masukkan bihun serta sayur-sayur. Jika
bihun nampak seperti keras, lebihkan
sedikit air. Kemudian gorenglah sehingga
bihun bercampur dengan bahan-bahannya.
Tutupkan sekejap supaya bihun menjadi
lembut.
6. Rasakan garamnya, jika dah cukup rasa
barulah ditutupkan apinya. Siap
dihidangkan.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Hari ini saya masak asam pedas ikan pari. Memandangkan ikan pari kelmarin masih lagi berbaki, jadi pikir punya pikir, teringin pula nak makan asam pedas ikan pari. Teruslah kekedai berdekatan membeli rampainya untuk dicampur dalam asam pedas tersebut. Jom lah kita lihat resepinya....
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-bahan:
2 ketul ikan pari
5 batang kacang bendi
1 biji terung panjang (dipotong)
2 batang serai (diketuk)
secekak daun kesum
cili kisar (mengikut kepedasan)
1 biji bawang besar*
sedikit halia*
sedikit kunyit hidup*
sedikit belacan*
sedikit serbuk lada hitam
air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
gula dan garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuahnya
Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * dikisar hingga
halus.
2. Panaskan periuk, tumis bahan kisar
dengan sedikit minyak masak, masukkan
serai serta serbuk lada hitam. Masak
hingga naik minyak.
3. Masukkan air asam jawa, kemudian tambah
air untuk kuahnya. Masukkan ikan, bendi
dan juga terung serta daun kesum.
Biarkan hingga mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam serta gula,
jika suka masukkan sedikit perasa.Rasakan
garamnya. Jika sudah secukup rasa, barulah
diangkat.
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman, semoga ceria selalu hendaknya. Kelmarin saya sempat masak ikan pari bakar bersama air asam untuk hidangan tengahari. Alhamdulillah bertambah-tambah juga nasi bila makan. Maklumlah dah lama tak makan ikan bakar air asam. Jadi lihatlah resepi menu yang ringkas ni.
Resepi Ikan Pari Bakar
Bahan-bahan:
ikan pari
sedikit garam serta kunyit serbuk (untuk
melumur ikan)
daun kunyit
sedikit minyak masak
Cara memasaknya:
1. Cuci ikan bersama air asam serta sedikit
garam untuk mengengelakkan bau hanyir
ikan.
2. Lumurkan dengan sedikit garam serta
kunyit serbuk. Biarkan seketika.
3. Sediakan kuali leper, letakkan sedikit
minyak supaya ikan tidak melekat pada
kuali.
4. Balutkan ikan dengan daun kunyit.Bakar
diatas api yang sederhana.
Apabila dah mask barulah diangkat.
Resepi Air Asam
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (dihiris halus)
cili api mengikut kepedasan (dihiris halus)
1 biji buah tomato (dipotong kecil)
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
gula serta garam
Caranya:
Semua bahan-bahan tadi disatukan da
digaulkan. Rasakan masam manisnya. Jika
sudah ok, bolehlah dihidangkan bersama
ikan bakar. Sedap dimakan bersama nasi
panas-panas.