Khamis, 27 Ogos 2015

Brocoli Goreng Sos Tiram


    Assalamualaikum wrh... wbr...

      Bersua lagi dientri kali ini, semoga teman-teman semua happy happy selalu. Kali ini entri mengenai masakan sayur. Kelmarin belanja ke pasar, lihat sayur brocoli, teringin pula nak makan. Memandangkan sekarang ni, tekanan darah pun rendah, kena lah banyakkan makan sayur-sayuran yang berwarna hijau.

      Jadi, saya masakkan sayur brocoli goreng dengan sos tiram untuk santapan tengah hari ni bersama lauk lain.


Resepi Brocoli Goreng Sos Tiram

Bahan-bahan:
1 biji sayur brocoli (dipotong)
1/2 batang carot (dihiris kecil)
5 ekor udang hidup (dibuang kepala)
2 sdb sos tiram
sedikit garam
4 biji bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 biji cili merah 
sedikit minyak masak untuk menumis 

Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak.
   Kemudian tumis bawang merah dan bawang 
   putih hingga kekuningan.
2. Masukkan udang. Biarkan sekejap, kemudian 
   masukkan sos tiram. Dikacau sebentar.
3. Masukkan sayur brocoli serta karot. Goreng 
   sebentar, barulah masukkan garam serta cili
   merah. Rasakan ia, jika dah secukup rasa, 
   bolehlah diangkat untuk dihidangkan.


Kebaikkan memakan sayur brokoli:

1. Baik untuk kesihatan mata -lutein
   karotenoid yg ada dalam brokoli baik untuk
   mencegah penyakit mata terutama berkaitan
   dgn katarak.

2. Mencegah kanser.

3. Mengatur tekanan darah.

4. Menyihatkan sistem saraf.

5. Menguatkan tulang

6. Meningkatkan sistem kekebalan tubuh

7. Membersihkan kulit


Tiada ulasan:

Catat Ulasan