Sabtu, 8 Ogos 2015
Ikan Pari Bakar Air Asam
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman, semoga ceria selalu hendaknya. Kelmarin saya sempat masak ikan pari bakar bersama air asam untuk hidangan tengahari. Alhamdulillah bertambah-tambah juga nasi bila makan. Maklumlah dah lama tak makan ikan bakar air asam. Jadi lihatlah resepi menu yang ringkas ni.
Resepi Ikan Pari Bakar
Bahan-bahan:
ikan pari
sedikit garam serta kunyit serbuk (untuk
melumur ikan)
daun kunyit
sedikit minyak masak
Cara memasaknya:
1. Cuci ikan bersama air asam serta sedikit
garam untuk mengengelakkan bau hanyir
ikan.
2. Lumurkan dengan sedikit garam serta
kunyit serbuk. Biarkan seketika.
3. Sediakan kuali leper, letakkan sedikit
minyak supaya ikan tidak melekat pada
kuali.
4. Balutkan ikan dengan daun kunyit.Bakar
diatas api yang sederhana.
Apabila dah mask barulah diangkat.
Resepi Air Asam
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (dihiris halus)
cili api mengikut kepedasan (dihiris halus)
1 biji buah tomato (dipotong kecil)
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
gula serta garam
Caranya:
Semua bahan-bahan tadi disatukan da
digaulkan. Rasakan masam manisnya. Jika
sudah ok, bolehlah dihidangkan bersama
ikan bakar. Sedap dimakan bersama nasi
panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan