Jumaat, 21 Ogos 2015

Kuih Lempeng Kelapa


    Assalamualaikum wrh... wbr...

     Apa khabar teman-teman semua, semoga anda semua berbahagia selalu.

     Teringin rasanya nak makan lempeng kelapa, jadi saya buatkan lah untuk minum petang. Teringat dulu-dulu di zaman sekolah, mak selalu buatkan lempeng kelapa ni untuk bekalan ke sekolah. Lempeng ni boleh dimakan begitu sahaja ataupun boleh juga dimakan dengan sambal ikan bilis. Jom kita lihat resepinya.



Resepi Lempeng Kelapa

Bahan-bahan:
tepung gandum
sedikit tepung beras
kelapa parut
sedikit garam
sedikit gula
air secukupnya 
kuali leper 


Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung gandum, tepung beras,
   gula serta garam ke dalam satu bekas. 
2. Kemudian masukkan air secukupnya, adunan 
   janganlah terlalu pekat dan jangan terlalu
   cair. 
3. Panaskan kuali dengan menggunakan api yang
   kecil, sapukan dengan sedikit minyak supaya
   tidak melekat.
4. Ambil satu senduk adunan, ratakan ia. 
   Kemudian biarkan sehingga ia masak,
   alihkan kesebelah bahagian lain. Selalu
   dibalik-balikkan supaya ia tidak hangit.
   Bila dah masak, barulah diangkat.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan