Assalamualaikum wrh... wbr...
Apa khabar teman-teman semua, semoga anda semua berbahagia selalu.
Teringin rasanya nak makan lempeng kelapa, jadi saya buatkan lah untuk minum petang. Teringat dulu-dulu di zaman sekolah, mak selalu buatkan lempeng kelapa ni untuk bekalan ke sekolah. Lempeng ni boleh dimakan begitu sahaja ataupun boleh juga dimakan dengan sambal ikan bilis. Jom kita lihat resepinya.
Bahan-bahan:
tepung gandum
sedikit tepung beras
kelapa parut
sedikit garam
sedikit gula
air secukupnya
kuali leper
1. Masukkan tepung gandum, tepung beras,
gula serta garam ke dalam satu bekas.
2. Kemudian masukkan air secukupnya, adunan
janganlah terlalu pekat dan jangan terlalu
cair.
3. Panaskan kuali dengan menggunakan api yang
kecil, sapukan dengan sedikit minyak supaya
tidak melekat.
4. Ambil satu senduk adunan, ratakan ia.
Kemudian biarkan sehingga ia masak,
alihkan kesebelah bahagian lain. Selalu
dibalik-balikkan supaya ia tidak hangit.
Bila dah masak, barulah diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan