Rabu, 31 Julai 2019

Pajeri Terung Nenas


       Assalamualaikum...

Selamat Petang, semoga semunya sihat selalu.

Ini menu beberapa hari yang lepas, baru harini dapat update. Masak pajeri nenas mulanya, kebetulan ada sedikit terung jadi saya masukkan lah sekali.

Biasanya kalau masak pajeri, disimpan besoknya baru kita makan barulah  sedap. Dan diganding kan pula dengan ikan kering atau ikan masin goreng... memang terangkat. Silap-silap mak mertua lalu pun tak nampak, hhhe...



Resepi Pajeri Nenas Dan Terung


Bahan A

1 biji nenas, dipotong ikut suka
Santan secukupnya
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa  
Udang kering

Bahan B – bahan 
hiris

1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan C


1 batang kulit kayu manis
3 sudu besar rempah kari




Cara cara memasaknya:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan 
   bahan tumbuk, kulit kayu manis hingga 
   wangi. (Bawang bawang boleh juga dihiris
   jika mahu terasa bawang dalam kuah). 

2. Masukkan rempah kari yang digaul dengan
   air. Goreng hingga garing.

3. Masukkan udang kering dan masakkan 
   sebentar.

4. Masukkan santan dan garam serta gula 
   merah/pasir. Masukkan nenas yang telah 
   dicelur serta terung yang telah  dioreng
   terlebih dahulu. Akhir sekali, masukkan 
   kerisik.

5. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. 

6. Perasakan, bila dah  cukup rasa 
   barulah  diangkat.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas bersama ikan kering atau ikan masin.


Ahad, 28 Julai 2019

Kuih Apam Nasi


Assalamualaikum...

   Selamat berhujung minggu buat sahabat semua, moga ceria dan bahagia selalu.

   Hari ni tak kemana-mana, jadi kita buat kuih yg mudah2 je la buat minum petang hari ni. 



    Rupanya sedap pulak kuih apam nasi kali ni, cukup2 je manisnya. Bila makan dengan kelapa parut yg lemak-lemak gitu, memang sedap. Buat setengah adunan je... Menyesal pulak buat sikit. Sekali hadap je dahabis. Tak cukup rupanya, lain kali boleh buat lagi.

    Saya cuba dari resepi Yati Memories, terima kasih resepinya. Saya kongsikan resepinya disini pula ya...



Resepi Kuih Apam Nasi

Bahan-bahannya:


2 cwn nasi

2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam 




Cara membuatnya:

1. Blend nasi dan air sehingga hancur 

   (masukkan air sedikit-sedikit... blend
   sampai halus).

2. Setelah hancur, campur gula ke dalamnya

   dan blend sehingga sebati.

3. Dlm bekas lain, satukan tepung gandum,       tepung beras dan yis.


4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi 

   ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga 
   sebati.

5. Perap selama 3 jam.


6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya

   dengan kain.

7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.


8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama

   15 minit...

9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul 

   dengan sedikit garam... atau enak dimakan 
   begitu saja.



Sesuai dibuat untuk sarapan pagi atau minum petang.


Jumaat, 26 Julai 2019

Koleksi Tanaman Indoor Plant.


 Assalamualaikum...

Salam di pagi Sabtu yan indah, moga teman-teman pengunjung blog Diari Diela semuanya sihat2 selalu.

Kali ni bukan nak cerita tentang makanan, tapi nak cerita sikit tentang hobi saya yang suka menanam bunga. Tak cukup tanam kat luar, boleh juga kita tanam kat dalam rumah.

Sebenarnya ada pokok2 yang sangat sesuai ditanam kat dalam rumah kerana ianya boleh menapis udara kotor yg berada di dalam rumah kerana udara yang kotor mengandungi benzena, formaldehyde, ammonia dan sebagainya memberikan kesan buruk kepada kesihatan kita.

Inilah serba sikit koleksi indoor plant yang saya tanam.



Aloe vera, Tumbuhan yang turut dikenali dengan nama lidah buaya ini mampu membunuh kimia berbahaya di udara seperti benzena dan formaldehyde. Elok ditanam dalam pasu kecil dan diletakkan pada sudut-sudut bilik.



Yang ini tak tau pula namanya, tapi memang cantik jika ditanam didalam pasu yang kecil lagi comel.







Money plant (golden potos), tumbuhan yang turut dikenali dengan nama Devil’s Ivy ini sangat cantik ditanam dalam pasu kecil yang digantung. Ia menyerap formaldehyde dan toksin-toksin berbahaya lain.





Spider plant, Salah satu kelebihan spider plant ialah ia memiliki daya serap yang sangat tinggi terhadap racun-racun di udara. Dalam masa dua hari, tanaman ini mampu menyerap racun di udara sehingga 90%.






Ini pula namanya Singonium, ada macam2 jenis singonium, ada yang mempunyai daun berwarna sedikit kemerah-merahan. Tapi memang cantik ditanam untuk hiasan. 

Selain itu banyak lagi pokok lain yg sangat sesuai di tanam seperti english ivy, lidah mertua atau lidah jin dan macam2 lagi.


Rabu, 24 Julai 2019

Kuih Apam Kampung Gula Merah


   Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua, moga berbahagia selalu dihari ini.

Lamanya tak buat kuihhari ni terigin pula nak makan apam kampungula merah, jadi saya buatkanlah 1/2 adunan je. Kalau buat banyak2 nanti tak ada yang makan pula. Membazir pulak Kuih apam ni anak-anak tak minat sangat. 

Saya cuba dari resepi Yati Memories. Jom tengok resepinya...



Resepi Apam Kampung Gula Merah

Bahan A 


1/2 cwn gula merah*

1/2 cwn gula pasir*
2 cwn air*
2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)

Bahan B


11 gm yis mauripan

1/2 cwn air suam
1 sudu kecil gula halus

Bahan C


4 cwn tepung gandum

secubit garam


Cara-Cara :

1Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula 

   larut,tapiskan dan sejukkan.

2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan

   biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.

3. Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan

   masukkan sekali air gula yg telah sejuk
   tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)

4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi.

   Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan
   perap selama 1 jam.

5. Lenserkan loyang  10x10x3 inci dengan 

   sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm 
   loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus 
   adunan selama 40 minit.

6. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di

   potong dgn menggunakan pisau tajam
   dengan cara spt gergaji kedepan ke 
   belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.

7. Sedap di makan bersama kelapa parut putih

   yg di gaul dengan sedikit garam.

**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi  ke dlm acuan. Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20 minit.



Memang sesuai dimakan ketika sarapan pagi atau minum petang.


Isnin, 22 Julai 2019

Agar-agar Sirap Bandung


Assalamualaikum...

Bersua lagi di hari ini, semoga semuanya sihat-sihat selalu.

Dah lama tak update blog kesayangan ni... bukan berarti saya jarang memasak. Cuma masak yang simple-simple je. Kadang-kadang menu yg sama diulang-ulang. Kalau dah takde idea baru cuba masak menu yang baru.

Lama tak masak kuihhari ni terajin pulak buat agar-agar sirap bandung. Kebetulan ada agar2 kat dalam simpanan.



Resepi Agar-agar Sirap Bandung 

Bahan-bahan:


sepeket agar2 bertali
6 cawan air 
1 1/4 cawan gula
1 sudu besar sirap rose
1 tin susu cair




Cara memasaknya:

1. Basuh agar agar, masak dengan air tadi
   sehingga menjadi hancur/jernih.

2. Tapiskan utk buang bendasing, masukkan 
   gula dan sirap rose tadi, biar sampai 
   gula hancur.

3. Masukkan susu cair ~ didihkan sekejap.


4. Masukkan dalam bekas, biarkan sekejap 
   di luar, agak suam dan beku sikit...
   baru masuk dalam fridg.


Sedap dimakan ketika sejuk.