Rabu, 31 Julai 2019

Pajeri Terung Nenas


       Assalamualaikum...

Selamat Petang, semoga semunya sihat selalu.

Ini menu beberapa hari yang lepas, baru harini dapat update. Masak pajeri nenas mulanya, kebetulan ada sedikit terung jadi saya masukkan lah sekali.

Biasanya kalau masak pajeri, disimpan besoknya baru kita makan barulah  sedap. Dan diganding kan pula dengan ikan kering atau ikan masin goreng... memang terangkat. Silap-silap mak mertua lalu pun tak nampak, hhhe...



Resepi Pajeri Nenas Dan Terung


Bahan A

1 biji nenas, dipotong ikut suka
Santan secukupnya
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa  
Udang kering

Bahan B – bahan 
hiris

1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan C


1 batang kulit kayu manis
3 sudu besar rempah kari




Cara cara memasaknya:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan 
   bahan tumbuk, kulit kayu manis hingga 
   wangi. (Bawang bawang boleh juga dihiris
   jika mahu terasa bawang dalam kuah). 

2. Masukkan rempah kari yang digaul dengan
   air. Goreng hingga garing.

3. Masukkan udang kering dan masakkan 
   sebentar.

4. Masukkan santan dan garam serta gula 
   merah/pasir. Masukkan nenas yang telah 
   dicelur serta terung yang telah  dioreng
   terlebih dahulu. Akhir sekali, masukkan 
   kerisik.

5. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. 

6. Perasakan, bila dah  cukup rasa 
   barulah  diangkat.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas bersama ikan kering atau ikan masin.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan