Assalamualaikum...
Bersua lagi di hari ini, semoga semuanya sihat-sihat selalu.
Dah lama tak update blog kesayangan ni... bukan berarti saya jarang memasak. Cuma masak yang simple-simple je. Kadang-kadang menu yg sama diulang-ulang. Kalau dah takde idea baru cuba masak menu yang baru.
Lama tak masak kuih, hari ni terajin pulak buat agar-agar sirap bandung. Kebetulan ada agar2 kat dalam simpanan.
Resepi Agar-agar Sirap Bandung
Bahan-bahan:
sepeket agar2 bertali
6 cawan air
1 1/4 cawan gula
1 sudu besar sirap rose
1 tin susu cair
1 sudu besar sirap rose
1 tin susu cair
Cara memasaknya:
1. Basuh agar agar, masak dengan air tadi
1. Basuh agar agar, masak dengan air tadi
sehingga menjadi hancur/jernih.
2. Tapiskan utk buang bendasing, masukkan
2. Tapiskan utk buang bendasing, masukkan
gula dan sirap rose tadi, biar sampai
gula hancur.
3. Masukkan susu cair ~ didihkan sekejap.
4. Masukkan dalam bekas, biarkan sekejap
3. Masukkan susu cair ~ didihkan sekejap.
4. Masukkan dalam bekas, biarkan sekejap
di luar, agak suam dan beku sikit...
baru masuk dalam fridg.Sedap dimakan ketika sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan