Khamis, 31 Mac 2016
Kek Coklat Kukus
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersiaran lagi di entri kali ini, semoga anda semua berbahagia selalu hendaknya.
Kali ini saya but kek coklat kukus pula. Selalu sangat anak-anak minta dibuatkan kek coklat, anak-anak perempuan saya memang sukakan makanan yang berasaskan coklat. Kalau kawan-kawannya jual kek atau cupcake coklat pasti dibelinya.
Saya cuba resepi kek coklat kukus dari Belog Husna Milah. Memang sedap... Anak-anak pun cakap sedap keknya. Saya letakkan resepinya disini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi Kek Coklat Kukus
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan gula
Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sdk baking powder
1 sdk soda bikarbonate
Bahan C
3 biji telur (blend guna blender)
Cara membuatnya:
1. Campurkan kesemua bahan A dalam periuk,
panaskan atas api dan kacau hingga sebati.
2. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A,
gaul sebati.
3. Panaskan kukusan hingga air mendidih.
4. Masukkan adunan ke dalam loyang atau bekas
plastik tahan panas ikut citarasa anda.
5. Kukus selama 1 jam. Pastikan penutup
kukusan dibungkus dengan kain supaya air
tidak menitik keatas kek.
6. Bila dah sejuk boleh disiram coklat cair
dan ditabur coklat urai.
Resepi coklat Cair
Bahan-bahan:
1/2 cawan serbuk koko
1 sdb minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan dan panaskan api
perlahan sambil dikacau hingga sebati dan
likat.
2. Curahkan ke atas kek yang sudah sejuk.
Isnin, 28 Mac 2016
Puding Sagu Gula Melaka
Assalamualaikum wrh... wbr...
Di cuaca yang panas terik ni, tekak ni rasa nak makan je yang sejuk-sejuk yang dapat menyamankan tekak. Dilihat stok sagu masih ada, jadi saya buatkan puding sagu gula melaka.
Resepi Puding Sagu Gula Melaka
Bahan-bahan:
1 cawan sagu biji
1 liter air
1 helai daun pandan (disimpul)
pewarna kegemaran
Cara membuatnya:
1. Rendam biji sagu lebih kurang 1/2 jam,
kemudian toskan.
2. Didihkan air bersama daun pandan. Masukkan
biji sagu ke dalam air yang mendidih tadi.
3. Masak hingga sagu jernih, tutupkan api dan
biarkan seketika.
4. Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip
yang mengalir.
5. Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian.
titiskan warna kegemaran masing-masing.
Resepi Kuah Gula Melaka:
Bahan-bahan:
1 ketul gula melaka/ gula nipah/ gula kabung
dihiris kecil supaya mudah larut)
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan (disimpul)
Cara menyediakannya:
1. Satukan semua bahan, masak hingga gula
larut dan pekat, kemudian tapiskan.
2. Simpan dalam peti sejuk.
Resepi Kuah Santan:
Bahan:
1 cawan pati santan
1 cawan air
1/2 sdt garam
Caranya:
1. Masak pati santan bersama air, masukkan
garam. Masak sebentar sehingga naik wap
dengan menggunakan api yang sederhana.
2. Angkat dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Cara menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan kuah santan bersama sirap gula melaka. Siap untuk dihidangkan.
Ahad, 27 Mac 2016
Nasi Lemak Pandan
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di hari minggu, semoga teman-teman berbahagia selalu di samping orang yang tersayang.
Masak apa hari ni? Tentu para surirumah tangga masak yang sedap-sedap untuk santapan keluarga tersayang. Maklumlah dihari minggu begini semua ahli anggota keluarga berkumpul. Hari ni saya cuba masak nasi lemak pandan, sambal ikan bilis serta ayam berempah versi saya. Suka tengok mereka makan, siap bertambah-tambah lagi.
Resepi Nasi Lemak Pandan
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan beras
1 kotak santan (200ml)
4 helai daun pandan (blender ambil airnya)
air secukupnya untuk menanak nasi
3 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (dititik)
1 helai daun pandan (diikat)
1 inci halia diketuk
sedikit pewarna hijau
garam secukupnya
Cara memasaknya:
1. Dalam kuali, masukkan sedikit minyak.
Tumis bawang merah serta bawang putih,
kemudian masukkan halia, serai serta
simpulan daun pandan.
2. Masukkan santan, air daun pandan, garam
serta beras. Tambah air secukupnya.
3. Pindahkan ke dalam rice cooker. Masak
seperti nasi biasa.
4. Apabila nasi sudah masak, kacaukan dengan
garpu supaya nasi tidak patah.
5. Setelah nasi masak bolehlah dihidang dengan
lauk atau bahan sampingan.
Bahan sampingan lain seperti sambal ikan bilis, ayam goreng berempah, ikan bilis goreng, telur rebus serta hirisan buah timun.
Bahan-bahan:
ikan bilis
cili kering kisar
sedikit belacan
air asam jawa
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
garam serta gula secukupnya
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali, tumis bawang merah serta
bawang putih hingga wangi, masukkan cili
kisar. Goreng sehingga cili garing.
2. Masukkan belacan serta air asam jawa.
Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan bilis serta bawang besar.
Kemudian masukkan pula garam serta gula.
4. Rasakan ia, jika dah ok barulah diangkat
untuk dihidangkan.
Resepi Ayam goreng berempah
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
2 inci halia*
3 batang serai*
2 biji bawang besar*
1 senduk cili giling
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Caranya:
1. Ayam dipotong serta dibersihkan.
2. Bahan yang bertanda* diblender hingga
halus.
3. Masukkan kedalam bekas yang berisi ayam
tadi, masukkan cili kisar, serbuk kunyit
serta garam dan gula.
4. Perapkan dahulu sebelum digoreng.
Jumaat, 25 Mac 2016
Kuih Apam Pisang
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam sejahtera teman-teman semua, semoga anda semua berbahagia selalu hendaknya.
Sarapan pagi ni saya buat kuih apam pisang. Memandangkan pisang kulitnya pun dah berwarna kehitam-hitaman, daripada dibuang nanti lebih baik saya buatkan kuih sahaja. Resepinya saya cuba dariresepi Fiza LGK. Memang sedap dan gebu kuih apamnya, apa lagi dimakan dengan kelapa parut. Sedap.... sangat.
Izinkan saya letakkan resepinya disini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi kuih Apam Pisang
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan
boleh diganti dengan minyak masak) -saya
guna 100 ml minyak masak
4 biji telur
1 sdt baking powder
1 sdt baking soda
1 cawan gula
secubit garam
kelapa parut digaul dengan sedikit garam
Cara membutnya:
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder,
ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan
baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega
cair @ minyak. Kemudian masukkan pisang
lecek dan gaul rata.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedkit. Gaul
rata dan kemudian tuangkan ke dalam loyang
atau acuan yang disukai yg telah disapu
dengan sedikit mentega/minyak.
5. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang
sederhana.
nota : Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih
dahulu dan tutup kukusan perlu
dibungkus dengan kain supaya wap air
tidak jatuh ke atas permukaan kuih.
Rabu, 23 Mac 2016
Kerabu Pucuk Putat
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua... Cuti sekolah tempohari sempatlah balik bercuti kat kampung di utara tanahair. Tapi masyaallah panasnya, kat sebelah utara tengah musim kemarau sekarang. Takut rasanya nak keluar rumah. Waktu petang barulah boleh keluar jalan-jalan.
Kebetulan kat kampung ada pucuk putat, jadi teringin nak makan kerabu, maka saya buatlah kerabu dicampur dengan sebiji mangga. Wah... sedapnya makan dengan nasi.
Resepi Kerabu Pucuk Putat
Bahan-bahan:
2 cekak pucuk putat (dihiris halus)
1 biji buah mangga muda (dicincang)
1 biji bawang besar
sedikit udang kepal
kelapa parut
sedikit air asam jawa
sambal belacan secukupnya
garam serta gula
Cara membuatnya:
1. Sediakan sambal belacan.
2. Kelapa parut dimesin sehingga halus.
3. Campurkan semua bahan, kemudian di gaul
sehingga rata.
4. Rasakan manis masinnya. Siap untuk
dihidangkan.
Isnin, 21 Mac 2016
Majlis Akad Nikah Anak Saudara
Assalamualaikum wrh... wbr...
Alhamdulillah... anak saudara Mohd Muaz, telah bertemu jodoh dengan gadis pilihannya.
Dengan sekali lafaz sahaja, mereka sah bergelar suami isteri.
Barangan hantaran antara kedua belah pihak.
Pengantin sedang menjamu selera.
Sebelum balik sempat bergambar kenangan bersama pasangan pengantin.
Semoga ikatan perkahwinan Mohd Muaz bin Mohd Rais bersama pasangannya akan terus berkekalan hingga ke Jannah.