Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersua lagi di hari minggu, semoga teman-teman berbahagia selalu di samping orang yang tersayang.
Masak apa hari ni? Tentu para surirumah tangga masak yang sedap-sedap untuk santapan keluarga tersayang. Maklumlah dihari minggu begini semua ahli anggota keluarga berkumpul. Hari ni saya cuba masak nasi lemak pandan, sambal ikan bilis serta ayam berempah versi saya. Suka tengok mereka makan, siap bertambah-tambah lagi.
Resepi Nasi Lemak Pandan
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan beras
1 kotak santan (200ml)
4 helai daun pandan (blender ambil airnya)
air secukupnya untuk menanak nasi
3 ulas bawang kecil (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 batang serai (dititik)
1 helai daun pandan (diikat)
1 inci halia diketuk
sedikit pewarna hijau
garam secukupnya
Cara memasaknya:
1. Dalam kuali, masukkan sedikit minyak.
Tumis bawang merah serta bawang putih,
kemudian masukkan halia, serai serta
simpulan daun pandan.
2. Masukkan santan, air daun pandan, garam
serta beras. Tambah air secukupnya.
3. Pindahkan ke dalam rice cooker. Masak
seperti nasi biasa.
4. Apabila nasi sudah masak, kacaukan dengan
garpu supaya nasi tidak patah.
5. Setelah nasi masak bolehlah dihidang dengan
lauk atau bahan sampingan.
Bahan sampingan lain seperti sambal ikan bilis, ayam goreng berempah, ikan bilis goreng, telur rebus serta hirisan buah timun.
Bahan-bahan:
ikan bilis
cili kering kisar
sedikit belacan
air asam jawa
4 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
garam serta gula secukupnya
Cara memasaknya:
1. Panaskan kuali, tumis bawang merah serta
bawang putih hingga wangi, masukkan cili
kisar. Goreng sehingga cili garing.
2. Masukkan belacan serta air asam jawa.
Biarkan mendidih.
3. Masukkan ikan bilis serta bawang besar.
Kemudian masukkan pula garam serta gula.
4. Rasakan ia, jika dah ok barulah diangkat
untuk dihidangkan.
Resepi Ayam goreng berempah
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
2 inci halia*
3 batang serai*
2 biji bawang besar*
1 senduk cili giling
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
Caranya:
1. Ayam dipotong serta dibersihkan.
2. Bahan yang bertanda* diblender hingga
halus.
3. Masukkan kedalam bekas yang berisi ayam
tadi, masukkan cili kisar, serbuk kunyit
serta garam dan gula.
4. Perapkan dahulu sebelum digoreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan