Assalamualaikum...
Bersua lagi didapur maya Diari Diela, semoga semua teman-teman diberikan kesihatan yang baik oleh Allah swt pada hari ini.
Merajinkan diri membuat kuih loyang hari ni. Ada juga yg panggil kuih goyang atau kuih ros. Buat kuih ni perlu kesabaran yang tinggi. Mula2 buat tak menjadi jugak. Tapi bila lama-lama sikit dah tahu caranya, barulah menjadi dengan elok.
Saya cuba dari resepi Zila Norazila. Rasanya pun sedap. Suka sangat anak-anak saya makan. Lain kali boleh buat lagi.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Satukan tepung beras,tepung gandum
dan telur kacau sebati. Masukkan gula
dan garam.
2. Kemudian masukkan santan, kacau rata.
3. Panaskan minyak bersama acuan loyang.
Bila acuan dah panas celupkan acuan
kedalam adunan dan gorengkan dalam minyak.
Goyangkan perlahan-lahan supaya kuihnya
terpisah dari loyang.
4. Bila kuihnya berwarna keperangan barulah
boleh diangkat.
Sesuai dijadikan sebagai kudapan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan