Khamis, 24 Oktober 2019
Puding Karamel Tanpa Telur
Assalamualaikum...
Selamat malam semua... moga anda semua ceria selalu walaupun cuacanya agak suram dipetang ini. Mungkin dah masuk musim hujan sekarang, jadi setiap petang hujan terus. Walau bagaimanapun tetap juga kita kena bersyukur walau di dalam apa keadaan sekalipun.
Lama tak buat puding karamel, teringin punya pasal jadi saya buat juga. Saya lebih suka puding karamel yang tak guna telur.
Resepi Puding Karamel tanpa Telur
Bahan A:
3 sdb gula pasir
Bahan B:
10 gram agar2 tali
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sdb
tepung kastad
1 sdk esen vanila
Cara membuatnya:
1. Pertamanya masak gula hangus terlebih
dahulu dgn cara masukkan gula ke dalam
kuali, kacau sehingga gula cair dan
sehingga menjadi perang. Guna api kecil
sahaja supaya gulanya tidak hangus. Bila
dah siap angkat dan terus tuang ke dalam
acuan. Ketepikan dahulu.
2. Kemudian masak agar2 dengan air sehingga
agar2 cair. Kemudian masukkan gula, susu
pekat manis, susu cair serta bahan2 yang
lain. Kacau selalu supaya adunan tidak
bergentel.
3. Kemudian angkat, tapis dan tuangkan
kedalam bekas yang ada karamel tadi.
Sejukkan seketika. Kemudian masukkan ke
dalam peti ais supaya ia beku sepenuhnya.
Terbalikkan puding dan boleh dihidangkan.
Sedap dimakan ketika cuaca panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan