Selasa, 4 Jun 2019

Ketupat Rendang Raya


       Assalamualaikum...

Selamat malam semua...

Alhadulillah... tamatlah sudah Ramadhan kali ini. Besok merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh semua umat islam setelah penat berpuasa sebulan. Jadi besok adalah Hari Raya Aidil Fitri.

Hari ni semua orang sibuk membuat persiapan pelbagai juadah untuk hari raya esok. Tak ketinggalan juga saya pun menyediakan ketupat rendang untuk hidangan di hari raya.

Inilah menu yang selalu saya akan sediakan tak kira lah jika beraya sendiri atau beraya dikampung.



Raya kali ini saya beraya di Shah Alam dulu, raya ke 3 baru akan berangkat ke kampung sekalian menghantar 2 anak balik ke asrama di Kedah. 



Resepi Ketupat Daun Palas

Bahan-bahan:


Daun palas (dibuat kelongsong dahulu)

2 kg beras pulut
santan (dari 3 biji kelapa)
garam
daun pandan

Cara membuatnya:


1. Santan diperah diambil kepala santan(yg 

   pekat).

2. Beras pulut dicuci bersih.


3. Masak santan didalam kuali, masukkan garam

   serta daun pandan. Masak sehingga 
   mendidih atau sampai sedikit berminyak.

4. Masukkan beras pulut. Kacau sehingga ia
   kering.

5. Angkat dan biarkan sebentar. Kemudian 

   barulah proses membalut ketupat.

6. Apabila semua ketupat siap dibalut, 

   rebuslah ketupat dengan air yang hampir
   penuh. Biarkan ia mendidih dan tunggulah 
   sehingga airnya kering.

7. Bila air dah kering menunjukkan ketupat 

   sudah masak. Angkat dan toskan serta 
   dinginkan.




Resepi Rendang Ayam

Bahan-bahannya:


2 ekor ayam

cili kering*
bawang besar*
bawang merah*
halia*
serai* 
lengkuas*
kunyit hidup*
kerisik
santan
daun kunyit (dihiris halus)
garam, gula serta perasa jika suka
(semua bahan di atas ikut terpulang kepada kita nak sedap letak bahan banyak2).

Cara memasaknya:


1. Ayam dipotong dan dicuci bersih.


2. Semua bahan yang bertanda * dikisar halus.


3. Panaskan kuali, masukkan bahan kisar

   ayam serta kerisik ke dalam kuali. Biarkan
   sehingga mendidih.

4. Masukkan santan serta garam, gula serta

   perasa jika suka. Masak sehingga rendang 
   menjadi kering. Sekali sekala hendaklah 
   dikacau supaya bawahnya tidah hangit.
   Sebelum tutup api, taburkan dengan daun 
   kunyit yang dihiris halus.

Selamat mencuba...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan