Assalamualaikum...
Hari ni terasa rajin pula membuat biskut tat nyonya. Teringin nak makan sebenarnya. Mumpung jem nenas sewaktu raya yg lepas masih berbaki, daripada rosak begitu je... sayang kan jadinya, lebih baik dihabiskan.
Biskut2 ni sebenarnya memang feberat, tak payah nak tunggu raya baru nak buat. Tak raya pun kita boleh makan dgn teh o panas atau kopi o panas... memang sedap.
Dah banyak kali buat biskut tat nenas nyonya ni, tapi saya paling suka gunakan resepi dari Evelyn Gemina ni. Sedap rasanya, kuihnya taklah begitu manis... tapi cair dimulut.
Resepi Biskut Tat nenas Nyonya
Bahan-bahan:
A
200 gm mentega berkualiti
50 gm gula aising
1 sdk esen vanila
B
2 biji kuning telur
C
300gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
10 gm tepung kastad
D
inti nenas secukupnya (dibulat-bulatkan)
Cara membuatnya:
1. Ayak adunan C, ketepikan.
2. Dalam mangkuk pengadun, pukul bahan A
hingga lembut dan berkrim. Masukkan
bahan B dan pukul sebati.
3. Masukkan adunan yang dipukul ke dalam
adunan tepung. Gaul guna tangan hingga
menjadi doh.
4. Canai doh hingga mencapai ketebalan yang
seuai dan sama rata. Terapkan menggunakan
acuan tat bunga/nyonya. Susun atas dulang
pembakar.\
5. Satukan bahan D dan kacau rata. Sapukan
sedikit atas doh. Letakkan inti atasnya.
Buat hingga habis.
6. Panaskan oven pada suhu 170C. Bakar selama
35 minit Tau hingga tat masak. Warnanya
bertukar keperangan sedikit. Sejukkan
sepenuhnya. Bila sudah sejuk simpan di
dalam bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan