Selasa, 24 Oktober 2017
Kuih kaswi kacang hijau
Assalamualaikum...
Bersua lagi di entri kali ini. Lama dah tak buat kuih kaswi kacang hijau ni, sekali sekala nak jugak makan kuih kaswi ni, bau aroma kacang hijaunya tu yg membuatkan bertambah selera makan kuih ni. Nak-nak lagi dimakan bersama2 teh o panas atau kopi o panas, perggh memang sedap...
Kali ni saya buatkan setengah adunan je... jom tengok resepinya.
Resepi Kuih Kaswi Kacang Hijau
Bahan A:
100 gm tepung kacang hijau
200 gm gula halus
75 gm tepung ubi
25 gm tepung beras
250 ml santan
200 ml air
1/4 sdk kapur makan
1/2 sdk garam
Bahan B:
1/2 sdk pewarna hijau
1/4 sdk pewarna kuning
Bahan C:
kelapa parut
sedikit garam
Cara menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati.
Warnakan dengan pewarna hijau dan kuning,
kacau rata, kemudian tapiskan.
2. Masukkan adunan diatas api dan kacau
sentiasa hingga likat dan tidak berketul.
3. Seterusnya curahkan adunan ke dalam loyang
dan kukus selama 35 minit. Sejukkan pada
suhu bilik, kemudian potong dan gaulkan
dengan sedikit kelapa yg digaul dengan
sedikit garam.
sedapnyer...
BalasPadam