Khamis, 2 November 2017
Kuih Bakar Kemboja
Assalamualaikum...
Apa khabar teman2 blog semua... semoga anda semua sihat2 je hari ini.
Lama tak makan kuih baulu kemboja. Hari ini sempat pula buat kuih feberat saya yg satu ini.
Saya cuba dari resepi Yati Memories. Memang sedap kuihnya. Terima kasih Yati atas resepinya. Saya sharekan kat sini pula...
Resepi Kuih Bakar Kemboja
Bahan-bahan:
1 cawan gula pasir
2 cawan jus pandan (dari 4 helai daun
pandan)
2 1/4 cawan santan (1 cawan santan pekat-
selebihnya tambah air)
2 sdb mentega (cair dan sejukkan)
2 cawan tepung gandum
3 biji telur
1/2 sdt garam
pewarna hijau
bijan secukupnya
Cara membuatnya:
1. Campurkan kesemua bahan, kemudian blend
sehingga sebati, kecuali bijan.
2. Masukkan 3 sudu teh minyak ke dalam
loyang, oleskan rata2.
3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila
minyak sudah panas, masukkan adunan tadi.
4. Tabur bijan dan bakar pada suhu 180 C,
guna api atas bawah sehingga kuning
dan garing. (Saya bakar selama 1 jam
15 minit, kalau nak garing lagi guna
api atas dalam masa 5 minit terakhir.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan