Jumaat, 7 Ogos 2015
Agar-agar Sirap Ros
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia teman-teman semua, bersua lagi di entri kali ini, semoga semuanya dalam keadaan sihat selalu. Di hujung minggu nimugkin masih ada lagi teman-teman yang masih berkesempatan mengunjungi rumah-rumah terbuka. Selamat menjamu selera diucapkan kepada teman-teman semua.
Dah lama tak makan agar-agar sirap ros, beli agar-agar dah lama. Tapi tak berkesempatan membuatnya. Maka hari ni, terasa rajin pula memasak agar-agar ros ni. Bukan apa mengidam punya pasal, nak makan kena lah buat sendiri.
Resepi Agar-agar Sirap Ros
Bahan-bahan:
15 gm agar-agar tali
1 1/2 cawan gula (mengikut kemanisan)
1 liter air
1 helai daun pandan
sedikit perisa dan pewarna sirap ros
acuan yang disukai
Cara memasaknya:
1. Masukkan agar-agar ke dala periuk,
masukkan juga air serta daun pandan yang
diikat. Masak hingga agar-agar larut.
2. Masukkan pula gula, biarkan sehingga gula
larut. Kemudian masukkan pewarna dan perisa
sirap ros.
3. Kemudian tuangkan ke dalam acuan yang
disukai.
Tunggu sehingga sejuk sedikit, barulah
masukkan ke dalam peti sejuk.
4. Sedap dimakan ketika cuaca panas.
* Pesanan : Sebelum dimasukkan ke dalam
acuan, basahkan dahulu acuannya
supaya senang dikeluarkan nanti.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan