Sabtu, 6 Oktober 2012

Khasiat Mentimun

         
       Assalamualaikum wrh wbr....

      Selamat berhujung minggu kepada teman-teman semua, semoga sihat hendaknya. Malam ini, sambil berehat saya masukkan entri mengenai khasiat mentimun pula untuk kesihatan kita. Sama-samalah kita dapat ilmu yang bermanfaat untuk kebaikkan kita bersama.

      Mentimun atau lebih dikenali timun, nama saintifiknya  Cucumis Sativus adalah sejenis sayur yang tidak asing lagi, mudah didapati di negara kita. Biasanya timun sering dihidangkan dgn nasi lemak dan sate. Ianya sedap dimakan begitu sahaja atau dijadikan ulam serta acar, dimakan bersama nasi. Timun ini  sangat kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan badan, bahkan kandungan seratnya yang tinggi berguna untuk melancarkan pembungan air besar, menurunkan kolestrol dan dapat menutralkan racun.






Di antara khasiat mentimun:

1. Boleh mengurangkan kepanasan dan 
   radang pada kulit- disapu pada wajah.

2. Bahan diuratik, penyejuk dan pembersih 
   yang terdapat dalam timun menjadikan
   sayuran tersebut baik untuk kulit.

3. Boleh memberi kelegaan kepada masalah 
   ulser, gastrik dan pedih ulu hati.

4. Dapat mengurangkan bengkak pada mata.

5. Membantu mengawal sembelit, ekzema,
   atritis dan juga gout.

6. Timun mengandungi erepsin, dapat mem
   bantu menghadamkan protein.

7. Bagus untuk masalah reumatik disebabkan
   lebihan asid urik di dalam badan.

8. Kalium (potasium) di dalam timun berguna 
   untuk membantu mengurangkan tekanan 
   darah rendah.

9. Mengekalkan kandungan alkali di dalam 
   badan.

10. Menghilangkan bau badan dgn digosok 
    pada bahagian yang berpeluh.

Selain itu, mentimun juga berguna untuk kecantikkan samaada diminum jusnya atau kegunaan luaran:


1. Dapat menghilangkan jerawat.

2. Membantu pertumbuhan rambut kerana 
   silica yang terdapat di dalamnya bermanfaat
   untuk menguatkan dan menyuburkan rambut.

3. Untuk melangsingkan badan kerana 
   mentimun sangat rendah kalori dan kaya 
   dengan serat. Selain itu, ia
   mengandungi asam malonat yang boleh
   merubah gula menjadi lemak.

4. Menyegar dan mengencangkan serta
   melembabkan kulit kerana kandungan vitamin
   serta mineralnya yang tinggi.

5. Merawat kuku, dapat mencegah kuku pecah 
   dan rosak.

sumber- internet



Tiada ulasan:

Catat Ulasan