Sabtu, 6 Oktober 2012
Acar Timun
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam sejahtera kepada semua. Hari ini, saya buatkan acar timun untuk makan tengahari. Biasanya acar timun ini dipadankan dengan masakan kari atau masakan kurma daging atau ayam baru lah sedap. Kebetulan hari ini saya masak kari ayam. Sebab itu lah ada acar timun. Tujuannya untuk menyejukkan badan apabila kita makan kari yang panas tu. So, buat acar timun ni... sangat mudah dan cepat untuk disiapkan. Lihatlah resepi nya....
Resepi Acar Timun
Bahan-bahan:
1 biji timun (dihiris nipis-nipis)
1 biji cili merah (dipotong)
1 labu bawang besar (dihiris)
sedikit buah nenas (dihiris kecil)
sedikit cuka makan
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Timun dihiris nipis, kemudian direndam
sebentar di dalam air garam. Kemudian
toskan.
2. Semua bahan-bahan di atas dimasukkan
di dalam satu bekas dan digaulkan agar
bercampur.
3. Rasakan masam manisnya. Siap untuk
dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan