Sabtu, 6 Oktober 2012
Kuih Kasturi
Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam sejahtera di pagi minggu ini, semoga anda semua sihat walafiat hendaknya. Hari ini terasa rajin lah pula, jadi saya buatkan kuih kasturi untuk sarapan pagi ini. Resepi kuih ini saya cuba resepi dari KAK UMI KUANTAN. Sedap sangat kuihnya. Terima kasih saya ucapkan atas resepinya. Mohon izin copykan resepinya kat sini ya....
Resepi Kuih Kasturi
Bahan-bahan:
300 gm kacang hijau (direndam 2 jam)
800 ml air
2 1/4 cawan tepung gandum
1/3 cawan kelapa parut muda
1/3 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 sdk garam
Cara memasak:
1. Basuh kacang hijau, masukkan air dalam
periuk dan rebuskan kacang hijau hingga
lembut dan kembang.
2. Bila dah benar-benar kembang, masukkan
gula merah dan gula pasir, kacau biar agak
pekat dan kering.
3. Masukkan garam, tutupkan api dan masukkan
kelapa parut muda. Kacau sebati dan
biarkan suam sebentar.
4. Masukkan tepung dan adun sebati. Tuangkan
ke dalam loyang dan tekan-tekan biar padat
setebal 1 cm. Sejukkan dalam fridge.
5. Bila dah sejuk dan keras, tekap dengan
acuan bulat (permukaan gelas). Letak atas
loyang yang ditabur dengan tepung dan
tekan/ leperkan sedikit. buatlah hingga
habis.
Untuk bancuhan menggoreng:
2/3 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung beras
2 sdb air kapur
3/4 cawan air
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
minyak secukupnya untuk menggoreng
Caranya:
1. Bancuh sebati bahan-bahan di atas seperti
adunan menggoreng pisang.
2. Celupkan tepung kacang hijau yang dibentuk
tadi dan goreng dengan api yang sederhana.
Balik-balikkan selalu. Bila kekuningan
bolehlah diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan