Selasa, 14 Ogos 2012
Kuih Siput
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam ceria untuk semua. Kali ini, rasa rajin pula nak menyiput. So, saya cubalah buatkan kuih siput ni. Tahu tahu sajalah... buat kuih siput ni memerlukan kesabaran yang tinggi. Kali ini saya cuba dari MY RESEPI.
Terima kasih atas resepinya ini. Izinkan saya, letakkan resepinya kat sini....
Resepi Kuih Siput
Bahan-bahan:
5 cawan tepung gandum
1 biji telur
50 gram marjerin
1 sdk serbuk jintan manis
1 sdk serbuk jintan putih
2 sdk serbuk udang kering
1 sdk garam (ikut rasa)
sedikit serbuk perasa
3 sdb cili kisar/serbuk cili
Daun bawang/daun sup
santan secukupnya untuk menguli
Cara membuatnya:
1. Satukan semua bahan kecuali santan hingga
bercampur semuanya.
2. Uli dengan santan hingga menjadi doh.
3. Cubit sedikit adunan, gentel bagi bulat
dan tenyeh atas papan kuih siput.
4. Bila semua doh digentel, bolehlah
digoreng hingga garing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan