Selasa, 14 Ogos 2012
Biskut Mazola
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam sejahtera semua. Moga ceria-ceria selalu di pagi ini. Kali ini saya sempat membuat kuih mazola. Setiap tahun saya tak ketinggalan buatkan biskut mazola ni. Kuih ni memang sedap.
Sebab itu lah, ia menjadi kegemaran anak-anak. Kalau dah buat kuih ni, mesti kena sembunyikan dahulu. Kalau tak, tak sempat raya lah jawabnya. Mai kita lihat resepinya....
Resepi Biskut Mazola
Bahan-bahan:
400 gm tepung gandum
400 gm kacang tanah (goreng tanpa minyak
dan dikisar halus)
kacang tanah untuk hiasan
200 gm gula (dikisar halus)
minyak mazola secukupnya
2 biji kuning telur (untuk disapu diatas
biskut)
Cara membuatnya:
1. Masukkan tepung gandum, gula serta kacang
tanah yang telah dikisar ke dalam mangkuk
yang sederhana besar dan gaulkan sehingga
adunan menjadi sebati.
2. Kemudian masukkan minyak mazola sedikit
demi sedikit dan uli adunan sehingga
menjadi doh yang lembut.
3. Bentukkan menjadi bulat atau terapkan di
dalam acuan yang digemari dan tekan
sedikit bahagian tengahnya (sebagai
hiasan) dan letakkan sebiji kacang tanah.
4. Setelah itu, letakkan kedalam loyang dan
sapukan kuning telur di atas permukaan
adunan biskut tersebut.
5. Masukkan dalam ketuhar dan bakar pada
suhu 160C selama 15 -20 minit.
6. Sejukkan dahulu sebelum disimpan ke dalam
bekas kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan