Ahad, 12 Ogos 2012
Biskut Dahlia
Assalamualaikum wrh wbr....
Salam bahagia untuk semua. Tak berapa hari lagi kita akan menyambut hari raya Aidil Fitri, maka saya rasa ramai suri rumah tangga membuat persiapan untuk hari raya nanti. Dan tidak terkecuali ada yang masih lagi membuat kuih raya. Saya juga berkesempatan membuat kuih yaitu biskut dahlia yang saya ambil resepinya dari CHE MAT GEBU. Cuma bentuk kuihnya yang tak begitu cantik.
Walau apa pun jua saya ucapkan terima kasih kepada Che Mat Gebu atas resepi yang dicuba olehnya. Izinkan saya letakkan resepinya kat sini....
Resepi Biskut Dahlia
Bahan-bahan:
300 gm mentega
160 gm gula aising
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila/ esen rose
240 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
160 gm tepung kastard
ceri merah dipotong kecil untuk hiasan
Cara membuatnya:
1. Putar mentega dan gula aising hingga
berkrim, masukkan kuning telur dan esen
vanila dan putar hingga kembang.
2. Perlahankan speed, masukkan sedikit demi
sedikit tepung hingga habis. Adunan akan
menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang
dipasang muncung untuk biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga
siap dan hiaskan dengan sepotong
ceri kecil. Bakar dalam oven yang telah
dipanaskan pada suhu 175C selama 15-20
minit.
4. Biarkan biskut sejuk sedikirt sebelum
dialihkan ke atas jaringan. Biarkan sejuk
baru disimpan di dalam balang kedap udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan