Rabu, 4 Jun 2025

Ayam Masak Cili Bersantan

 Assalamualaikum...

Masih lagi dalam mood cuti sekolah. Biasalah time cuti sekolah ni, anak-anak semua berkumpul. Anak yang dok asrama pun balik rumah. Jadi mak-mak sekali sekala mestilah nak masak yang sedap-sedap untuk anak-anak.

Jadi resepi ni sangat sesuai dimasak untuk anak2. Rasanya tak lah terlalu pedas sangat, kemudian rasa lemak-lemak santan pula. Ayam masak cili bersantan.

Jom tengok resepinya.



Bahan-bahan:

1/2 kilo ayam
garam kunyit
2 batang serai
santan kotak

Bahan kisar:

cili merah
cili api
bawang besar
bawang putih
halia
kunyit hidup
asam keping
garam, gula dan perasa
minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis


Cara memasaknya:

1. Ayam digaul garam dan kunyit, kemudian digoreng separuh masak.

2. Panaskan minyak, masukkan serai, kemudian masukkan bahan kisar. Masak sehingga cili garing.

3. Masukkan asam keping. Juga masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan santan. Dikacau hingga bergaul rata.

4. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa. Biarkan sehingga pecah minyak. Barulah diangkat untuk dihidangkan.



Anak2 pun suka makan, apa lagi dimakan dengan nasi panas-panas. Si kecil makan sampai bertambah nasinya. Kata mereka rasanya seakan-akan rendang. Mak-mak ni kalau anak-anak suka makan masakan kita, happy lah rasanya.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan