Assalamualaikum sahabat semua...
Selamat malam... moga semuanya sihat selalu. Hari ni saya masak ringkas je untuk menu makan tengahari tadi. Biasanya ayam goreng mesti ada setiap hari. Kalau tak ayam goreng dengan garam kunyit, ayam goreng tepung, disebabkan si kecil tu suka makan nasi dengan ayam goreng. Kalau tak dak ayam goreng, rela dia tak makan nasi. Aduhai... anak2 la ni. Sampai dah naik jemu kita ni makan ayam tiap hari.
Jadi hari ni masak udang pula. Mulanya nak buat udang masak lemak, tapi tak jadilah pulak disebabkan kesuntukan masa, anak nak pergi sekolah. Jadi udang goreng dengan buncis je lah biar cepat dimasak dan cepat dimakan.
Bahan-bahan:
Udang
kacang buncis [dipotong]
Sedikit karot [dipotong]
bawang merah [dihiris]
bawang putih [dihiris]
cili merah [dihiris]
kunyit serbuk
garam
sedikit sos tiram
Cara memasaknya:
1. Udang dibersihkan dan dicampurkan
dengan garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah
serta bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan udang. Kemmudian dikacau
hingga udang masak.
3. Masukkan pula kacang buncis, sentiasa
dikacau supaya tidak hangit. Masukkan
pula sos tiram.
4. Perasakan dengan garam. Bila dah cukup
rasa barulah dimatikan api. Angkat
dan hidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas berserta sambal belacan dan ulaman.
Waalaikumussalam.
BalasPadamSedapnya udang goreng kacang buncis.
Petang tadi saya masak udang dengan peria.
Wow... lagi sedap tu Amie, masak udang dengan buah peria.
Padam