Assalamualaikum...
Selamat malam sahabat semua, moga semuanya sihat selalu.
Akhir-akhir ini rajin pula saya menanam pokok-pokok ulam-ulaman. Bagus sebenarnya kalau kita suka makan ulam-ulaman ni, apalagi yang organik tanpa menggunakan baja kimia. Memang sangat bagus untuk kesihatan, awet muda gitu.
Ni lah pokok pegaga kampung yang saya tanam.
Daun ulam pegaga ni, selalunya orang makan dengan sambal belacan. Kalau rajin lagi boleh buat kerabu, memang sedap. Kali ni saya buat sambal nyok pula untuk dimakan bersama ulam pegaga.
Apa-apa pun jom tengok resepinya.
1 cawan kelapa parut
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sejemput udang kering (disangai)
1/2 inci kunyit
3 biji cili api
2 biji cili kering
gula dan garam serta sedikit perasa jika suka.
1.Tumbuk bawang, kunyit dan cili api
serta cili kering..
2.Bila dah sedikit halus, masukkan
udang kering. tumbuk lagi. Masukkan
garam, gula serta serbuk perasa
jika suka.
3.Masukkan kelapa parut, tumbuk lagi
sehingga bahan-bahan bercampur rata.
4.Dah siap boleh disangai sebentar
jika suka. Juga boleh dimakan terus
bersama ulaman.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan