Ahad, 5 Julai 2020
Roti Jala Kuah Kari Ayam
Assalamualaikum...
Selamat tengahari sahabat semua... moga sihat selalu.
Malam tadi masak kari ayam buat makan malam, ada lebihan lagi. Jadi pagi ni kirai roti jala pula buat sarapan pagi. Alhamdulillah... sedapnya makan roti jala dicicah dengan kari semalam.
Puas hati makan kalau kita masak sendiri. Biasanya kalau beli makan sekeping dua je. Ini dah berkeping2 makan.
Itulah untungnya kalau kita masak sendiri. Nak sedap kita boleh adjust bagi sedap. Tapi kalau yg dibeli semuanya serba tak kena.
Resepi Roti Jala
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan cair
1 sdt garam
1 biji telur
3 sdb minyak masak
sedikit pewarna kuning
Cara memasaknya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender,
blend sehingga sebati.
2. keluarkan dan masukkan pewarna yang
disukai. Masukkan pula ke dalam botol
yg bermuncung 3 atau 4.
3. Panaskan kuali nonstick, sapukan dengan
sedikit minyak. Kirailah roti jala
mengikut bentuk yang disukai.
4. Bila dah masak angkat dan gulungkan.
Ulangi lagi sehingga adunan habis.
Resepi Kari Ayam
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
3 biji kentang
santan secukupnya
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
daun kari
rempah kari
rempah 4 sekawan
1 inci halia
kerisik secukupnya
Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah,
bawang putih serta daun kari hingga
layu. Masukkan rempah 4 sekawan, juga
halia.
2. Masukkan pula rempah kari daging serta
kerisik, biarkan hingga berminyak.
Masukkan lagi ayam serta kentang. Masak
hingga rempah meresap ke dalam daging
ayam.
3. Masukkan santan, masak lagi hingga
kentang empuk. Akhir sekali barulah
masukkan garam serta perasa yg lain.
Dah masak barulah diangkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan