Selasa, 2 Jun 2020
Kuih Tat Nenas Kiub / Bar
Assalamualaikum...
Selamat petang sahabat semua...
Mungkin ada yang masih beraya lagi, minggu ni minggu kedua syawal.
Kat rumah ni kuih muih semuanya dah habis. Tapi memandangkan bahan2 utk buat kuih sebelum raya hari tu masih ada lagi, maka saya buatkan biskut kembali.
Kali ini saya cuba buatkan kuih tat nenas kiub pula. Saya cuba resepi dari CITARASAWAN.
Resepi Kuih Tat Nenas Kiub
Bahan-bahan:
220 gm mentega
50 gm gula icing
40 gm susu tepung
300 gm tepung gandum
20 gm tepung kastad
1 biji telur
1 sdt esen vanila
sedikit pewarna kuning
Jem neas secukupnya
Hiasan:
kuning telur ditambah sedikit pewarna kuning
Cara-caranya:
1. Krimkan mentega dan gula, masukkan telur
dan esen vanila, juga pewarna dan pukul
sebati.
2. Masukkan semua tepung yang diayak, uli
menjadi doh yang lembut.
3. Ambil doh sebesar ibu jari, masukkan inti
nenas ditengahnya. Tekan kedalam acuan
coklat berbentuk bar. Simpan di dalam
petisejuk beku selama 15 minit. Kemudian
keluarkan dari acuan dan sapu dengan
kuning telur.
4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan
terlebih dahulu pada suhu 150 C selama 25
hingga 30 minit.
5. Bila biskut dah masak, sejukkan dahulu
sebelum disimpan di dalam bekas kedap
udara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan